Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cand este posibila calificarea la locul de munca intr-un domeniu nou?

04 /Oct2021
Cand este posibila calificarea la locul de munca intr-un domeniu nou?
Tags: recalificare locul de muncacalificare locul de muncaformare profesionala

„In ce masura un angajat calificat in alt domeniu se poate califica in companie printr-un program de calificare intern? Conform prevederilor anterioare de la art. 18 alin. (3) si (4) din OG 129/2000, angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii. Dat fiind faptul ca aceste puncte nu mai sunt in ordin, exista un alt cadru legislativ pentru calificarea interna?”

 

Raspunsul specialistului:

Referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.

Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa incheie un contract de calificare profesionala cu salariatul si trebuie sa fie autorizat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

In cazul in care nu este autorizat, apreciem ca angajatorul ar avea doua optiuni pentru calificarea/recalificarea salariatilor:

1. Sa contracteze de pe piata un furnizor autorizat de formare profesionala care poate organiza si desfasura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare,  necesare salariatilor. Aceasta nu reprezinta o calificare la locul de munca in sensul clasic al notiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesionala, in cazul de fata la nivel de calificare, a salariatilor proprii.

Avand in vedere ca aceasta ar fi o formare profesionala initiata de angajator, toate cheltuielile sunt suportate de catre acesta (art. 197 din Codul muncii). In acest caz sunt aplicabile si prevederile art. 196, 198 si 200 din Codul muncii, in care practic se prevede ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

2. O alta cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale.

Aceasta cale poate fi utilizata numai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare, sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective). Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.

Prin urmare, in cazul in care ati organiza in cadrul societatii un curs de calificare, dar nu sunteti autorizati in acest sens, ar trebui ca salariatul sa sustina examenul la un Centru de certificare, iar apoi pe baza certificatului de calificare obtinut poate fi incadrat conform noii calificari.

3. Calificarea la locul de munca se poate realiza si prin ucenicia la locul de munca organizata in conformitate cu Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si cu Normele metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca insa nu este vorba de calificare ci de alte tipuri de pregatire profesionala (initiere, specializare etc), finalizate cu certificate de absolvire, angajatorul poate organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective (art. 21 alin. (3) din OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 2^1 din Normele metodologice de aplicare a OG nr. 129/2000, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare).
 

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cand este posibila calificarea la locul de munca intr-un domeniu nou?":
Rating:

Nota: 4.03 din 5 din 17 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".