Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu pentru formare profesionala - va fi platit sau nu? Specialistii explica

20 /Iun2023
Concediu pentru formare profesionala - va fi platit sau nu? Specialistii explica
Tags: concediu pentru formare profesionalaconcediu fara plata formare profesionala

"Va rog sa ma ajutati cu o clarificare, in cazul concediului de studii, din ce stiu acesta este de doua tipuri: concediu de studii platit de angajator sau neplatit de angajator. In cazul concediului de studii platit de angajator, este specificat ca plata acestuia este suportata de angajator doar in cazul in care angajatorul nu poate asigura cursuri de calificare/perfectionare.

Intrebarea mea este cum se procedeaza in cazul angajatilor care sunt inscrisi la master si au de sustinut examenul de disertatie, sau un alt examen ei pot beneficia de acest concediu de studii platit de catre angajator, cu toate ca si in cadrul societatii au beneficiat de cursuri de formare profesionala?"

Raspunsul specialistului: 

Concediul pentru formare profesionala este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 154 - 158.

ATENTIE! A aparut GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii aici >>>

Astfel, Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, iar aceste concedii se pot acorda cu sau fara plata.

La art. 156 alin. (2) se prevede expres ca: ”(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).”

Din aceasta prevedere legala observam ca in situatia sustinerii examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior se acorda concediu fara plata pentru formare profesionala.

Prin urmare, un salariat care sustine examenele de absolvire a unei forme de invatamant (indiferent care este aceasta) beneficiaza, conform art. 156 alin. (2), de concediu fara plata pentru formare profesionala.

Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu pentru formare profesionala - va fi platit sau nu? Specialistii explica":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".