Datele prelucrate de Barometrul de HR, realizat de PwC Romania, arata ca firmele companiile care au luat decizii de scadere a costurilor au adoptat un mix de masuri pe care le-au aplicat diferit angajatilor in functie de pozitiile ocupate, fiind vizat, in general, personalul operational din structurile a caror activitate a fost afectata de starea de urgenta, transmite Mediafax.
De asemenea, 11% au aplicat somajul tehnic cu ajutor de la bugetul de stat, dar fara compensarea diferentei, in timp ce 15% au utilizat somajul tehnic cu acoperirea diferentei de salariu. In acelasi timp, 17% dintre cei chestionati au redus timpul de lucru cu acordul partilor sau au acordat concedii fara plata, iar 4% au facut concedieri, arata aceeasi sursa.
Sondajul PwC citat de sursa amintita arata ca 50% dintre respondenti au aplicat cresterile salariale pentru acest an inainte de declararea starii de urgenta, iar majorarea a fost, in medie, de 5,77%. In plus, o treime considera ca nu vor creste salariile in acest an, in timp ce 15% au modificat politica de cresteri salariale, aplicandu-le doar pozitiilor critice.

Legis Plus Legislatia Muncii

Top 45 documente utile pentru Asociatiile de Proprietari

Protectia datelor personale la locul de munca Ghid practic de implementare
Nici beneficiile oferite salariatilor nu s-au schimbat in cea mai mare parte, iar peste 65% dintre firme nu au in plan sa modifice sistemul de plati variable si nici nu au aplicat masuri de reducere a costurilor cu angajatii in cele doua luni de stare de urgenta.