Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

DEFICIT major de angajati in industria de securitate cibernetica. De ce este un domeniu care poate duce la burnout profesional?

05 /Sep2022
DEFICIT major de angajati in industria de securitate cibernetica. De ce este un domeniu care poate duce la burnout profesional?
Tags: securitate ciberneticaangajare securitate cibernetica

In industria de securitate cibernetica deficitul fortei de munca este unul major, la nivel mondial, crescand cu 350% in perioada anilor 2013 - 2021, de la un milion la 3,5 milioane.

Conform unei analize Cybersecurity Ventures, citata de Agerpres

"Decalajul de competente digitale, in special in domeniul securitatii cibernetice, nu este un fenomen nou. Aceasta problema este insa acum exacerbata de prevalenta burnout-ului, din ce in ce mai prezent printre angajatii din departamentele IT. Problemele legate de resursele din sectorul securitatii cibernetice nu sunt un fenomen nou. Potrivit Cybersecurity Ventures, numarul de pozitii neocupate din industria de securitate cibernetica la nivel mondial a crescut cu 350% intre 2013 si 2021, de la 1 milion la 3,5 milioane. Articolul estimeaza ca exista 1 milion de angajati in securitatea cibernetica doar in SUA iar informatiile din noiembrie 2021 arata ca aproximativ 715.000 de posturi suplimentare sunt neocupate. Aceste numere spun povestea unei probleme de resurse din industrie, un domeniu care functioneaza in prezent cu aproximativ doua treimi din necesarul de care are in realitate nevoie", conform sursei citate.

Expertii considera ca angajatii care se afla in prima linie a industriei de profil sunt potential predispusi sa sufere de "burnout" profesional:

"Prezentarea lui Stacy Rioux, Ph. D. Clinical and Organizational/Business Psychology - Trying to Be Everything to Everyone: Let's Talk About Burnout din cadrul evenimentului Black Hat US 2022 n-a mizat pe exemple, ci mai degraba a avut ca focus problema epuizarii, un pas premergator inainte de identificarea si atenuarea acesteia in industria securitatii cibernetice. Este extrem de important de observat semnele de epuizare, iar unele dintre semnele revelatoare prezentate au inclus oboseala, cinismul, neplacerea de a fi la munca si probabilitatea ca angajatul sa bea sau sa manance prea mult, nu neaparat pana la dependenta, ci ca masura de confort. Doua sau poate trei din cele patru comportamente sunt probabil identificabile la o mare parte din angajatii din domeniul cibernetic, unde cinismul pare a fi o cerinta de munca in industrie - suntem conditionati sa nu avem incredere in nimic si sa verificam totul", apreciaza Tony Anscombe, specialist Eset.

La ce se refera sindromul "burnout"?

Dupa cum era de asteptat, de acest sindrom sunt afectati cei care muncesc in exces pentru a-si duce la un bun final planurile, nepasandu-le de efectele negative pe care le poate avea acest fapt asupra vietii lor. Poate pare greu de crezut, dar de "boala muncii in exces" sufera mai bine de jumatate din populatia globului, aceasta fiind o boala a societatii moderne. Primul care a sesizat si cercetat acest fenomen a fost psihologul de origine americana, Herbert Freudenberger. Acesta a observat, la inceputul anilor '70, ca oamenii incep sa fie din ce in ce mai obsedati de ceea ce se petrece la locul de munca. Efectele sindromului burnout pot fi devastatoare, avand in vedere ca avem de-a face cu un stres profesional, dus la cote maxime...mai multe despre burnout aici >>>


Intorcandu-ne la industria de securitate cibernetica, angajatorii trebuie sa-si reduca lista de cerinte de expertiza sau de educatie pentru locurile de munca in securitatea cibernetica si sa ii atraga pe unii dintre cei mai putin experimentati, dar interesati si pasionati de oportunitatile de cariera din IT.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "DEFICIT major de angajati in industria de securitate cibernetica. De ce este un domeniu care poate duce la burnout profesional?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".