Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Fisa postului si atributii salariat. Sarcinile trebiuie sa fie in legatura cu obiectivul postului?

16 /Iun2021
Fisa postului si atributii salariat. Sarcinile trebiuie sa fie in legatura cu obiectivul postului?
Tags: fisa postuluiatributii salariatsarcini angajatfunctie cor

“Potrivit fisei de post, titularul postului pe linie ierarhica executa dispozitiile primite de la conducerea societatii, ale sefului ierarhic superior, precum si dispozitiile primite de la persoanele special desemnate. Refuzul indeplnirii unei astfel de dispozitii poate constitui abatere disciplinara? Sarcinile stabilite de catre conducerea societatii sau seful ierarhic direct trebuie sa fie in legatura cu obiectivul postului ocupat?”

Raspunsul specialistului:

La art. 17 din Legea 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca salariatul trebuie sa fie informat asupra functiei/ocupatiei conform COR sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului.

Prin urmare, prin fisa postului, care este anexa la contractul individual de munca, sunt prevazute atributiile pe care trebuie sa le indeplineasca salariatul, corespunzator ocupatiei/functiei pe care o detine si astfel, corespunzator scopului pentru care a fost angajat.

Codul muncii nu contine prevederi mai detaliate in aceasta privinta si, prin urmare, apreciem ca, de principiu, dispozitiile pe linie ierarhica, date in temeiul unor prevederi din fisa postului, ar trebui sa fie in legatura/conexe cu obiectivul postului ocupat.
De asemenea, la art. 39 alin. (2) se prevede ca salariatul are obligatia de a de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fișei postului.



In opinia noastra, daca sarcinile stabilite de conducatorul ierarhic, in temeiul prevederii din fisa postului mentionate de dumneavoastra au legatura, sau sunt conexe atributiilor care se regasesc enumerate in fisa postului, atunci salariatul este obligat sa le duca la indeplinire, iar, daca nu le indeplineste, poate fi angajata procedura disciplinara pentru a se analiza faptele si daca acestea constituie abatere disciplinara.

Daca insa acestea nu au legatura cu fisa postului, atunci, apreciem ca in situatia in care salariatul este sanctionat disciplinar si contesta in instanta sanctiunea exista posibilitatea ca instanta sa dea castig de cauza salariatului. Practic in calitate de angajator puteti exercita prerogativa disciplinara intr-un asemenea caz, daca aceasta abatere este prevazuta in regulamentul intern al societatii, dar, dupa cum am mentionat, exista riscul ca, in cazul unei contestatii, instanta de judecata sa dea castig de cauza salariatului.

In opinia noastra, intr-o asemenea situatie este bine ca dispozitiile din partea sefului ierarhic, care nu au legatura cu atributiile din fisa postului, sa fie date in scris si eventual, aceasta posibilitate de a da asemenea dispozitii in scris si conditiile in care ele pot fi date, sa fie prevazuta in contractul individual de munca, in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca (daca exista), luand in considerare faptul ca tot la art. 39 alin. (2) din Codul muncii se prevede obligatia salariatului de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.
Oricum acest tip de dispozitii ar trebui sa aiba un caracter ocazional, caci daca devin obisnuite, atunci ar trebui modificata corespunzator fisa postului.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Fisa postului si atributii salariat. Sarcinile trebiuie sa fie in legatura cu obiectivul postului?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".