Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Intocmire fise de post pentru functionarii publici. Procedura 2021

24 /Feb2021
Intocmire fise de post pentru functionarii publici. Procedura 2021
Tags: fise de postfunctionari publicifisa de post functionar public

Cum se procedeaza in vederea intocmirii fiselor de post ale functionarilor publici dintr-o primarie?

Raspunsul specialistului:Potrivit art. 529 alin.(2) din Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, fisa postului aferenta functiei publice se anexeaza la actul administrativ de numire, iar o copie a acesteia se inmaneaza functionarului public.

Asadar, scopul si atributiile fiecarui tip de functie ocupata sunt stabilite si determinate in concret in fisa postului.

In aceste conditii, cu titlu general, pornind de la Regulamentul de organizare si functionare al institutiei si in mod specific tinand cont de atributiile si competentele stabilite in sarcina departamentului/structurii din care face parte functia/postul pentru care trebuie sa se intocmeasca fisa postului, se vor identifica acele atributii si competente care trebuie indeplinite de personalul care va ocupa functiile aferente respectivei structuri. La determinarea atributiilor se va tine seama de tipul functiei, de nivelul acesteia, respectiv de conducere sau de executie, dar si de gradele profesionale aferente acestora.

Fisa postului trebuie sa reflecte scopul postului, obiectivele stabilite in baza atributiilor aferente postului si cerintele functiei publice, prin raportare la nivelul functiei publice detinute, dar si responsabilitatile functiei, modul de raportare, limitele de competente.

In mod specific, pentru functia publica devin incidente dispozitiile HG nr.611/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 10 precizandu-se ca fisa postului aferenta unei functii publice defineste si delimiteaza, in principal, urmatoarele elemente:

a) contributia la realizarea scopurilor, functiilor, atributiilor si obiectivelor institutiei;
b) continutul si rezultatele preconizate ale muncii care va fi prestata;
c) limitele de autoritate aferente exercitarii functiei publice;
d) cerintele si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a ocupa postul respectiv.

Principalele elemente care trebuie avute in vedere la intocmirea fisei postului sunt cuprinse in modelul prevazut in anexa nr. 1, la HG nr.611/2008.

In concluzie, fisa postului se intocmeste potrivit celor de mai sus completand modelul prevazut in anexa nr.1 la HG nr.611/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.


Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalResurseUmane.ro


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Intocmire fise de post pentru functionarii publici. Procedura 2021":
Rating:

Nota: 4.26 din 5 din 21 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".