Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Studiu: 4 din 10 angajati inventeaza scuze pentru a lipsi de la birou. Care este motivul

22 /Nov2017
Tags: interviu de angajare

De multe ori poate fi o provocare pentru un angajat sa ajunga la un interviu de angajare, asa ca, pentru a lispi de la birou in acel interval, acestia inventeaza tot felul de scuze.

Astfel, 74% dintre respondentii unui sondaj desfasurat in noiembrie de catre eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania, au mers cel putin la un interviu in ultimul an, 33% recunoscand ca au avut chiar trei sau mai multe interviuri in aceasta perioada.

7 din 10 romani spun ca isi programeaza interviurile de angajare in timpul programului doar atunci cand nu au alta solutie, in timp ce 10% sustin ca toate interviurile avute in ultimele 12 luni au fost stabilite pe parcursul zilei de lucru la locul de munca actual. Pentru a se pregati si a merge la interviu, 63% dintre angajati sustin ca obisnuiesc sa isi ia o zi de concediu, insa 4 din 10 recunosc ca prefera sa inventeze scuze pentru a lipsi de la birou pentru interviu.

Principalele scuze: programare la medic, formalitati birocratice sau urgente de familie

Cele mai des intalnite scuze folosite de angajatii care merg la un interviu in timpul programului sunt programarile la medic (46%), urmate de formalitati birocratice (41%) si de urgente in familie (32%). Totodata, 12% dintre angajati spun ca merg la masa atunci cand vor sa plece la interviu, 10% ca au programare la service auto, iar 8% ca au o intalnire de serviciu in afara biroului. Alte scuze mentionate au fost problemele personale, fara a fi furnizate detalii exacte superiorilor, sau nevoia de a merge la anumite cursuri sau examene.

Mai mult de o treime dintre respondentii la sondajul eJobs (37%) spun ca nu intampina, de obicei, dificultati atunci cand e nevoie sa gaseasca scuze pentru a pleca la un interviu de angajare, dar 29% recunosc ca le este teama ca vor fi refuzati de superiorul direct. Doar 23% dintre angajati spun ca le este greu sa gaseasca o scuza plauzibila atunci cand vor sa lipseasca de la birou pentru un interviu.

6 din 10 angajati sunt convinsi ca superiorul lor direct considera veridice scuzele folosite pentru a pleca la un interviu

Doar 10% dintre angajati se tem ca seful si-ar putea da seama care este adevaratul motiv al plecarii, considerand ca acesta crede scuzele invocate in mica masura sau chiar deloc. De aceea, peste 60% prefera sa nu discute cu nimeni din birou despre motivul real al absentei, iar dintre cei 40% care o fac, 56% aleg sa spuna unui coleg din acelasi departament, iar 40% unui coleg din alt departament, de care sunt apropiati.

61% sunt insa convinsi ca superiorul lor direct considera veridice scuzele folosite pentru a pleca la un interviu pentru un alt job. Astfel, aproape jumatate dintre respondenti (47%) sustin ca seful lor nu a aflat niciodata despre participarea lor la un interviu de angajare, in timp ce in cazul a 18% adevaratul motiv al absentei a ajuns la cunostinta superiorului direct cel putin intr-unul din cazuri.

Daca seful ar afla despre interviul de angajare intr-o alta companie, 37% dintre respondentii la sondajul eJobs considera ca nu ar exista nicio repercusiune, in timp de 38% cred ca acest lucru ar afecta relatia cu superiorul, iar 15% se tem de faptul ca acesta le-ar trasa sarcini suplimentare. Mai mult, 1 din 10 considera inclusiv ca ar putea fi sanctionati sau chiar concediati intr-o astfel de situatie. De aceea, dintre angajatii care au declarat ca discuta, de regula, cu cineva din companie despre faptul ca urmeaza sa mearga la un interviu pentru un nou job, 17% aleg sa spuna chiar sefului.


Studiul eJobs a fost realizat in perioada octombrie - noiembrie 2017, pe un esantion de 1.330 de respondenti, dintre care 80% sunt salariati fara functii de conducere. Ca profil general, 59% dintre participantii la studiu sunt femei si 41% barbati, iar categoria dominanta de varsta (66%) este 26-45 de ani.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Studiu: 4 din 10 angajati inventeaza scuze pentru a lipsi de la birou. Care este motivul":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuFormarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".
© copyright 2012 - 2023 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".