Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatorul poate plati bonusuri pentru perioade anterioare somajului tehnic?

22 /Mai2020
Tags: bonusuriperioada anterioare somajsomaj tehnic luna mai

O societate are un angajat care este in somaj tehnic toata luna mai (cu recuperare de la stat), iar pentru luna mai trebuie sa i se plateasca bonusul realizat pt trim.I (ian-martie)). Poate angajatorul sa ii plateasca bonusul pe statul din mai in conditiile in care toata luna mai a fost in somaj tehnic?

Raspunsul specialistului:



Conform art. 49 din Codul muncii:

Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilordecat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Pe durata somajului tehnic contractul individual de munca este suspendat in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Astfel, pe durata somajului tehnic se suspenda prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Potrivit alin. (3) de mai sus, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Astfel, salariatul poate sa beneficieze pe perioda suspendarii de alte drepturi care nu sunt acordate pentru prestarea muncii in perioada suspendarii daca s-a prevazut ca aceste drepturi se acorda si in perioada de suspendare.

Mai mult, salariatul i se pot plati bonusuri corespunzatoare unei perioade anterioare intrucat nu exista nicio interdictie in acest sens.

In situatia expusa, intelegem ca bonusul este corespunzator unei perioade in care contractul individual de munca nu a fost suspendat astfel incat acesta se poate acorda fara nicio problema.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatorul poate plati bonusuri pentru perioade anterioare somajului tehnic?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".