Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Atentie la procedura de trimitere in somaj tehnic. Nu apelati la concediere!

18 /Mar2020 Exclusiv
Tags: somaj tehniccontract de muncasomaj tehnic coronavirus

Intr-o perioada din ce in ce mai dificila din punct de vedere financiar pentru companii, Executivul promite finantarea partiala a somajului tehnic. Concedierea nu este o rezolvare pentru acele companii care stiu ca se pot redresa si care au acest obiectiv in planul de criza.

Saptamana trecuta, Violeta Alexandru, ministrul interimar al Muncii, a recomandat angajatorilor sa nu apeleze din prima la clauza de forta majora “care lasa oamenii fara serviciu de a doua zi” si a reamintit ca una dintre solutii este somajul tehnic, prin care angajatul primeste 75% din venit.Amenintarea coronavirusului impune o masura neobisnuita, anume sa va trimiteti angajatii acasa, pentru a reduce riscul raspandirii bolii (sau poate ca angajatii insisi vor sa stea acasa), iar impactul acestei situatii asupra afacerii dvs. e major.
Somajul tehnic este solutia simpla pentru a nu fi nevoit sa concediati oameni! Aflati informatii complete despre procedura pe care trebuie s-o urmati din lucrarea Ghid practic. Somajul tehnic!

Fara angajati, treaba pur si simplu nu mai merge, vanzarile scad, conturile firmei nu mai sunt alimentate si asta va creeaza mari probleme, pentru ca dvs. trebuie sa le platiti in continuare salariile si contributiile aferente. Ce e de facut?
 

Somajul tehnic este solutia simpla pentru a nu fi nevoit sa concediati oameni! Aflati informatii complete despre procedura pe care trebuie s-o urmati din lucrarea Ghid practic. Somajul tehnic!
 

Ce inseamna concedierea salariatilor intr-o perioada de criza? Chiar daca nu se stie un termen exact, o perioada de 2-3 luni de zile pare sa fie o estimare corecta, luand exemplul tarilor care s-au confruntat deja cu o astfel de situatie.

Concedierea angajatilor in care ati investit resurse financiare si de timp inseamna ca va trebui sa o luati de la capat, dupa terminarea crizei, cu resurse noi si mai mari care se vor dovedi mai costisitoare deoarece nu veti obtine rezultate bune pe termen scurt.

Nu renuntati, asadar, la echipe competente construite in ani de zile. Faceti un plan de criza, apelati, daca vreti, la consultanti in aceasta perioada, profitati de orice informatie pentru a gasi cea mai buna metoda de management necesara pentru a supravietui crizei produse de Coronavirus. 

Luati in calcul costurile semnificative pe care va trebui sa le suportati atunci cand veti dori sa angajati oameni noi, sa le oferiti traininguri si sa ii invatati procedurile firmei. Prin somajul tehnic evitati un viitor care o sa coste si mai mult bunastarea firmei.

DA, doresc sa primesc urgent informatii despre solutia oferita de somajul tehnic!
 

Somajul tehnic consta in intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, fara ca raportul de munca sa inceteze, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau .

In acest sens, art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii prevede faptul ca intreruperea sau reducerea temporara a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar este un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Aceste motive pot duce la suspendarea contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului, fara aprobarea salariatilor si fara incetarea raporturilor de munca, iar angajatii raman la dispozitia angajatorului pentru a relua activitatea indata ce acest lucru este posibil, la incetarea motivelor care au determinat aceasta masura.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Atentie la procedura de trimitere in somaj tehnic. Nu apelati la concediere!":
Rating:

Nota: 3.43 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".