Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu medical si carantina - stabilirea codurilor de diagnostic

27 /Feb2024
Concediu medical si carantina - stabilirea codurilor de diagnostic
Tags: concediu medical si carantinalegea nr. 136/2020cod 503

"Am primit un medical pe luna februarie 2024, perioada 13.02.2024-15.02.2024 de la o salariata cu Codul de indemnizatie 07 si codul de diagnostic 503.

 In perioada pandemiei certificatul medical cu codul de indemnizatie 07 avea codul de diagnostic 994. Intrebarea noastra este daca cele doua coduri sunt trecute corect pe certificatul medical."

Raspunsul specialistilor: 
 
Conform Legii 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic:
 
Art. 7
 
(1) Carantina persoanelor se instituie pe baza informatiilor stiintifice oficiale si a definitiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locatie declarata de aceasta sau, dupa caz, intr-un spatiu special desemnat de autoritati, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtatoare ale unui agent inalt patogen care:
 
a) sosesc din zone in care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel national, european si international de catre organismele competente in domeniu;
 
b) au intrat in contact direct cu cel putin o persoana confirmata cu o boala infectocontagioasa.
 
Art. 8
 
(1) Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen, chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive.
 
Din prevederile legale enuntate rezulta ca persoana aflata in carantina nu este o persoana bolnava ci o persoana suspecta de a fi infectata sau purtatoare a unui agent inalt pathogen.
 
Codurile 503 si 994 sunt definite astfel:
 
Cod 503 - Infectii acute ale cailor respiratorii superioare cu localizari multiple si neprecizate
Cod 994 - Persoane susceptibile de a fi contaminate de boli transmisibile
 
In consecinta, consider ca nu este corect codul 503 deoarece acest cod se refera la o persoana infectata, adica o persoana bolnava.
Codul corect este 994.
 
Avand insa in vedere ca nu mai exista niciun comunicat al caselor de sanatate referitor la certificatele medicale de carantina, va recomand sa va adresati si casei de sanatate.
 
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu medical si carantina - stabilirea codurilor de diagnostic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".