Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu pentru examenul de admitere - reprezinta concediu pentru formare profesionala?

11 /Sep2023
Concediu pentru examenul de admitere - reprezinta concediu pentru formare profesionala?
Tags: concediu pentru examenul de admitereconcediu pentru formare profesionalaconcediu fara plata

"Un salariat student la drept al unui Birou de Executori Judecatoresti solicita concediu de studii pentru adminterea la Insitutul National de Magistratura, va rog sa imi spuneti daca acest concediu reprezinta un concediu de studii fara plata sau cu plata."

Raspunsul specialistului: 

Analizand prevederile Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am identificat o prevedere care sa reglementeze expres acordarea unui concediu pentru participarea la examenul de admitere intr-o forma de invatamant.

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema, detalii AICI >>>

Referitor la concediul pentru studii, singura referinta la acest tip de concediu am regasit-o la art. 54 din Codul muncii, unde se precizeaza ca poate fi suspendat contractul de munca, prin acordul partilor, în cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale. Astfel, reglementarea se refera la concediul pentru studii ca fiind fara plata.

Referitor la acordarea unui concediu pentru sustinerea unor examene, la art. 156 alin. (2) din Codul muncii se prevede expres ca: ”(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).”
Din aceasta prevedere rezulta ca, un salariat care sustine examenele de promovare in anul urmator sau examene de absolvire a unei forme de invatamant beneficiaza, conform art. 156 alin. (2), de concediu fara plata pentru formare profesionala.

Dar cazul prezentat de dumneavoastra, cel al concediului pentru sustinerea unui examen de admitere, nu se incadreaza in prevederea legala mentionata si nu este considerat concediu pentru formare profesionala.

Insa totusi, apreciem ca salariatul in cauza poate solicita acordarea unor zile de concediu fara plata in temeiul art. 153 coroborat cu art. 54 din Codul muncii.

Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu pentru examenul de admitere - reprezinta concediu pentru formare profesionala?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".