Raspunsul specialistului:
Are dreptul la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, salariata care alapteaza, dar numai pana la implinirea varstei de un an a copilului. Ori copilul implineste 2 ani peste 4 luni ceea ce face sa nu-i mai fie aplicabile dispozitiile art. 17 alin. (3) din OUG 96/2003.
Astfel, pana la implinirea varstei de un an a copilului salariata care alapteaza are dreptul la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare.
In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul. La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se include in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Astfel, potrivit art. 17 alin. (3) din OUG 96/2003, pauzele pentru alaptare sau reducerea duratei normale a timpului de munca prin comasarea acestor pauze, se include in timpul de munca, nu afecteaza drepturile salariale si nu diminueaza stagiul de cotizare necesar pentru acordarea prestatiilor din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Nu exista alte prevederi cu alte obligatii (cu exceptia celei reglementate de OUG 96/2003 potrivit careia beneficiaza de reducerea programului de lucru, cu doua ore zilnic, numai salariatele care alapteaza si numai pana la implinirea copilului a varstei de un an (art. 17 din OUG 96/2003) decat daca la nivel de unitate exista un contract colectiv care prevede alte drepturi pentru salariati sau daca exista o reglementare la nivel de unitate stabilita printr-un alt document (regulament intern, decizie etc.).
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Pentru a putea beneficia de reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic pana la implinirea varstei de un an a copilului salariata va anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand in acest sens documente medicale eliberate de medicul de familie.
Angajatorul va ponta salariata corect cu ora de incepere si de sfarsit a programului de lucru iar la calculul salariului va considera norma ontreaga fara sa diminueze veniturile salariale.
Nu se opereaza nimic in Revisal.
Pe baza cererii salariatei si a documentelor medicale angajatorul va emite decizia de reducere a timpului de lucru cu 2 ore, decizie ce se pastreaza in dosarul personal al salariatei. In speta, aceste dispozitii nu mai sunt aplicabile deoarece copilul a implinit varsta de un an.
Un raspuns oferit in data de 5.04.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>