Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Controale ITM 2021! Care sunt grupurile-tinta de angajati si angajatori

05 /Ian2021
Controale ITM 2021! Care sunt grupurile-tinta de angajati si angajatori
Tags: controale itm 2021plan inspectia muncii 2021munca nedeclarata

Inspectia Muncii a publicat Programul cadru de actiuni pentru anul 2021 in ce priveste organizarea si desfasurarea controalelor in noul an in ce priveste relatiile de munca, telemunca, munca la domiciliu, decalarea programului de lucru, folosirea agentilor de munca temporari, zilierii etc.

In ce priveste campania nationala de verificare a modului de respectare a cerintelor minime de securitate si sanatate in munca la lucrarile din domeniul constructiilor - coduri CAEN 41, 42, 43, se mentioneaza in sectiunea "Motivare" urmatoarele:


 
(...)  Avand in vedere numarul de accidente de munca inregistrat in acest domeniu de activitate in anul 2020, precum si gravitatea acestora, Inspectia Muncii considera ca se impune intensificarea actiunilor de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra modului in care angajatorii realizeaza masurile de securitate si sanatate dispuse de inspectorii de munca, in santierele temporare si mobile. Desi situatia epidemiologica determinata de raspandirea virusului SARS-CoV-2, a impus instaurarea sarii de urgenta si, mai apoi, instaurarea si prelungirea starii de alerta, activitatea in domeniul constructiilor a continuat. (...)

IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA 
 
Campanie privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata in domenii susceptibile utilizarii frecvente a acesteia:
constructii, protectie si paza, service auto, depozite, comert - lanturile de aprovizionare (incarcare-descarcare), notariate, birou


avocatura si de arhitectura.
 
Motivare:
 
Avand in vedere obiectivele specifice ale Inspectiei Muncii stabilite prin lege, se impune intensificarea actiunilor de control in vederea diminuarii muncii nedeclarate.
 
Munca nedeclarata constituie un fenomen extrem de nociv, datorita consecinTelor sociale si economice pe care le produce:
- persoana care presteaza munca nedeclarata este lipsita de protective sociala;
 
- lipsa drepturilor conferite de un contract de munca, cum ar fi cele la concediu remunerat si la concediu medical;
- lipsa accesului la pensie si la indemnizatie de somaj;
 
- persoana care presteaza munca fara forme legale de angajare, nu are siguranta platii muncii prestate, plata facandu-se in functie de bunavointa angajatorului;
 
- angajatorul este lipsit de posibilitatea legala de a responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta;
 
- conditii precare de munca pentru lucratori si riscurile pe care acestea le implica pentru sanatatea lucratorilor;
 
- fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale.
 

Cititi continuarea AICI >>

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Controale ITM 2021! Care sunt grupurile-tinta de angajati si angajatori":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Gabi 2021-08-26 10:10:11

Cum pot face o reclamație restaurantului azzuro din dr taberei sector 6 bucurești? Angajații lucrează mult peste program inclusiv în zilele în care ar trebui să fie liberi sunt obligați să meargă la muncă și nici salariul nu este platit in mod corect

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".