"Suntem o societate cu un numar mare de salariati, implicit este necesar sa gestionam un volum mare de documente / zi. Adeverinta de vechime pe care o inmanam salariatului la incetarea contractului de munca trebuie in mod obligatoriu sa contina si perioadele de suspendare ale CIM prin somaj tehnic? Nu ne referim la partea de jos a adeverintei in care se precizeaza numarul total de zile de somaj tehnic ci la corpul adeverintei, la liniile in care inscriem toate modificarile care survin cronologic in contractul salariatului. Avem foarte multe situatii in care un angajat are foarte multe perioade de somaj tehnic (in special ultimii ani), aspect care genereaza adeverinte cu un numar mare de pagini si un efort suplimentar pentru persoana responsabila. Este obligatoriu inscrierea acestor perioade de somaj tehnic in adeverinta? Care este temeiul legal care ar impune acest lucru?"
Raspunsul specialistilor:
Astfel, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Intrucat situatiile de suspendare a contractului individual de munca, inclusiv ca urmare a incidentei unor acte normative pe perioada decretarii starii de alerta sau a acordarii de somaj tehnic, aduc modificari contractului individual de munca (pe respectiva perioada fiind acordata o indemnizatie intr-un cuantum inferior salariului aferent locului de munca ocupat) si prezinta relevanta cu privire la elementele mentionate de lege, respectiv durata activitatii, salariul sau vechimea in munca si in specialitate (care se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat), apreciem ca acestea trebuie sa fie evidentiate in cuprinsul adeverintei.
Asadar, modificarea elementelor anterior mentionate prezinta importanta din perspectiva adeverintei de vechime, trebuind a fi inscrise in adeverinta eliberata de angajator, in mod corespunzator intervenirii acestora.
In concluzie, desi nu este reglementat legal un model de adeverinta care sa ateste vechimea in munca, tinand cont si de elementele furnizate in extrasul din Revisal, in practica s-a conturat opinia conform careia toate modificarile survenite asupra CIM, in special cele care pot afecta elementele mentionate de lege, trebuie inscrise corespunzator in adeverinta de vechime emisa de angajator.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Un raspuns oferit la data de 25.03.2022, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>