Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Stagiu de cotizare si perioade asimilate. Cum obtinem adeverinta de vechime?

01 /Iul2021
Stagiu de cotizare si perioade asimilate. Cum obtinem adeverinta de vechime?
Tags: stagiu de cotizareperioade asimilate vechimeadeverinta vechimelegea 263/2019

In ce masura anii de facultate se considera vechime alaturi de cotizatia platita de un PFA? Cum se obtine adeverinta de vechime?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma.

Conform alin. (3) al aceluiasi articol, persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
Astfel, cursurile de zi ale invatamantului universitar cu conditia abslovirii cu diploma sunt considerate perioade asimilate stagiului daca in aceasta perioada persoana nu a realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

Spre exemplu, daca in timpul facultatii o persoana a lucrat in baza unui contract individual de munca, va beneficia de stagiu in baza contributiilor platite asupra veniturilor din salarii nu si de stagiu pentru facultate. Cu alte cuvinte nu va beneficia de stagiu dublu.

Conform art. 59 alin. (3) din Legea 263/2010, la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se ia in considerare perioada facultatii.

In ceea ce priveste dovada stagiului de cotizare, conform art. 159 alin. (3) din Legea 263/2019, pentru perioadele prevazute la art. 16 lit. c), dovada stagiului de cotizare, realizat in sistemul public de pensii, se face cu adeverinta eliberata de casele teritoriale de pensii pe baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, a declaratiei individuale de asigurare, a declaratiei nominale de asigurare sau a contractului de asigurare sociala, dupa caz.

Perioada prevazuta la art. 16 lit. c) este perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2001 si data de 01 ianuarie 2011. Astfel, pentru aceasta perioada, dovada stagiului de cotizare se face cu adeverinta de la casa de pensii (certificat de stagiu de cotizare), stagiul rezultand din declaratiile depuse la casa de pensii. Ulterior datei de 01 ianuarie 2011 stagiul de cotizare rezulta din declaratiile depuse la ANAF.

Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stagiu de cotizare si perioade asimilate. Cum obtinem adeverinta de vechime?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".