Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Obligatiile salariatului. Pot fi trecute in fisa postului?

16 /Mar2023
Obligatiile salariatului. Pot fi trecute in fisa postului?
Tags: obligatiile salariatuluiobligatii salariat fisa de postmasina de serviciu

"Ii putem impune unui om de vanzari prin fisa postului, sa foloseasca doar masina companiei in interes de serviciu (ex: in timpul vizitelor la clienti)? Daca da, ce se intampla in cazul in care are permisul suspendat sau nu si-l mai poate reinnoi din diverse motive? Putem motiva ca nu-si mai poate indeplini sarcinile de serviciu?"

Raspunsul specialistului: 

In opinia noastra, nu este recomandabil sa impuneti unui reprezentant vanzari sa foloseasca doar autovehiculul companiei la deplasarile catre clienti, tocmai din cauza posibilitatii aparitiei riscului ca salariatul sa piarda, temporar sau permanent,  permisul de conducere sau a aparitiei riscului ca autovehicului sa fie inutilizabil, din motive tehnice sau de alta natura, pentru anumite perioade de timp.

In situatia prezentata de dumneavoastra, daca salariatul nu mai are temporar permis de conducere, o asemenea clauza denota rea-vointa din partea angajatorului, deoarece, in practica, exista si alte modalitati in care salariatul de poate deplasa la clienti si care astfel ii permit sa isi indeplineasca atributiile de serviciu in perioadele in care permisul de conducere este suspendat.

Rentrop & Straton va ofera acum cea mai bogata culegere de fise de post actualizate conform noului COR in vigoare: 250 modele de fise de post, EDITABILE, toate continand criterii de evaluare a performantelor va ajuta acum, pe dvs., angajator/sef HR, detalii AICI >>> 

Prin urmare, puteti formula o clauza conform careia deplasarile la clienti se realizeaza cu autovehiculul companiei, sau, daca acesta nu poate fi utilizat, salariatului i se deconteaza deplasarea cu mijloace de transport in comun sau cu taxiul. Astfel, regula stabilita este aceea ca deplasarea la clienti se face cu autovehiculul companiei, dar in situatii de exceptie se pot utiliza mijloace de transport in comun sau taxiul pentru aceste deplasari.

Suplimentar, precizam ca in opinia noastra, aceste prevederi nu ar trebui sa se regaseasca in fisa postului deoarece aceasta trebuie sa contina responsabilitatile salariatului si atributiile pe care le exercita efectiv acesta, nu drepturi si obligatii in sine. Obligatiile salariatului ar trebui sa se regaseasca in contractul individual de munca la clauza dedicata drepturilor si obligatiilor salariatului.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in martie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Obligatiile salariatului. Pot fi trecute in fisa postului?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".