Raspunsul specialistului:
Nici in OUG 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative si nici in Ordinul 457/2020 privind aprobarea modelului documentelor prevazute de art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative nu este reglementat ca cele 15 zile sunt lucratoare.
Astfel, conform art. I alin. (3) din OUG 92/2020, prevederile alin. (1) se aplica numai persoanelor care au avut o durata a suspendarii a contractului individual de munca de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta si au beneficiat fie de indemnizatiile prevazute de art. XI si XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, fie de prevederile art. 53 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, cum conditia este indeplinita daca salariatul respectiv a avut suspendat contractual de munca minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta, apreciem ca zilele sunt calendaristice.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro