Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Patronatele nu vor modificarea Legii dialogului social

14 /Sep2020
Patronatele nu vor modificarea Legii dialogului social
Tags: blocul national sindicalpatronatelegea dialogului social

Blocul National Sindical (BNS) a atras atentia, printr-un comunicat recent, ca patronatele nu sunt in favoarea corectarii Legii dialogului social si ca nu au efectuat o analiza privind efectele ultimelor modificari din 2011.


"In 2011 patronatele si-au folosit toata influenta de care dispuneau pentru a distruge negocierile colective la nivel national si la nivel de sector. La acel moment Parlamentul a adoptat Legea 62/2011 prin asumarea raspunderii Guvernului, fara dezbateri parlamentare si tinand cont exclusiv de opiniile organizatiilor patronale. Desi adoptarea acestei legi a dezechilibrat complet dialogul social, organizatiile patronale au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a accentua in aplicare efectele negative ale legii. La nivel de companie angajatorii au promovat constant excluderea de la negocieri a organizatiilor sindicale, mult mai incomode, si inlocuirea acestora cu reprezentantii salariatilor, usor de controlat si cu 0 experienta si capacitate de negociere", se arata in comunicat.

Potrivit BNS, comunicatul de presa transmis in 10 septembrie de Confederatia Patronala Concordia reprezinta o forma de presiune exercitata asupra tuturor parlamentarilor pentru a stopa modificarea actualei legi.

In contextul in care prevederile actuale au nevoie de modificari pentru a se alinia normelor europene, “buna credinta a organizatiilor patronale invocata in comunicatul de presa al Concordiei trebuie probata prin incetarea dublului standard practicat de patronate pana in prezent”, se arata in acelasi comunicata. 

Se doreste, de exemplu, implementarea unor masuri care sa faciliteze negocieri colective sectoriale si respectiv incheierea unor contracte colective de munca sectoriale. 

"Sunt nenumarate studii ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), ale OIM, ale institutiilor europene sau ale altor institute de cercetare europene care releva importanta negocierilor colective la nivel de sector in special. Statisticile oficiale arata ca exista o stransa legatura intre nivelul salariilor din Europa si gradul de acoperire a lucratorilor de negocieri colective. In noua din cele zece state membre ale UE cu cele mai mici salarii (medii si minime), doar 7% pana la 30% dintre angajati beneficiaza de un nivel salarial negociat de sindicate. Este un fapt demonstrat ca lipsa negocierilor colective accentueaza inegalitatile si disparitatile salariale de gen", scriu reprezentantii BNS.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Patronatele nu vor modificarea Legii dialogului social":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".