Raspunsul specialistului:
Conform art. 58 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(1) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator, daca la fiecare dintre angajatori indeplineste conditia privind stagiul de asigurare, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
Astfel din aceasta prevedere legala rezulta ca pot exista doua situatii:
1. Concediu medical este un concediu care se acorda fara stagiu de cotizare cum este cod 15. In acest caz, ambii angajatori calculeaza si platesc indemnizatia medicala.
2. Concediu medical este un concediu care se acorda doar daca salariatul are stagiu de cotizare. In acest caz doar angajatorul la care salariatul indeplineste conditia stagiului de cotizare plateste indemnizatia medicala. Angajatorul la care salariatul nu indeplineste conditia stagiului de cotizare nu calculeaza si nu plateste indemnizatie medicala pentru ca nu poate fi folosit stagiul de cotizare de la celalalt angajator. Salariatul nu se va afla in concediu medical la angajatorul la care nu indeplineste conditia stagiului de cotizare.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Diurna legala in Romania si in strainatate
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Conform art. 31 alin. (3) din OUG 158/2005, concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de asigurare.
Astfel, salariata va beneficia de concediu medical cod 15 (risc maternal) fara a fi necesar stagiul de cotizare. Baza de calcul al indemnizatiei de risc maternal se constituie din veniturile realizate in perioada aprilie – august la angajatorul care calculeaza indemnizatia.
Concediul de maternitate se acorda pe baza de stagiu de cotizare. In cazul concediului medical de maternitate din luna octombrie, salariata trebuie sa indeplineasca coditia stagiului de cotizare in perioada octombrie 2020; septembrie 2021 fara a se lua in calcul stagiul realizat la un alt angajator care calculeaza si el indemnizatia medicala.
Perioada din luna septembrie in care salariata a beneficiat de concediu de risc maternal constituie stagiu de cotizare pentru acordarea concediului de maternitate din luna octombrie in baza art. 8 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate conform caruia
2) Se asimileaza stagiului de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care:
a) asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta; La stabilirea bazei de calcul al concediului de maternitate, daca salariata indeplineste conditia stagiului de cotizare, pentru perioada concediului de risc maternal se ia in calcul indemnizatia de risc maternal.
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>>