Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariati mobili si prestatiile pentru mobilitate

21 /Feb2023
Salariati mobili si prestatiile pentru mobilitate
Tags: salariati mobiliprestatii de mobilitateindemnizatie de mobilitate

"Avem salariati cu functia de Agenti de vanzari care au locul de munca la sediul social al Angajatorului sau la punctul de lucru al Angajatorului din diferite orase, insa acestia se deplaseaza regulat si la clienti. Suntem obligati Conform art. 25 din Codul muncii sa avem clauza de mobilitate pentru acest gen de activitate?"

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 25 din Codul muncii:

(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.


(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Salariatii din situatia expusa sunt salariati mobili intrucat nu isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca fix.

De aceea, in contractul individual de munca trebuie sa fie mentionate toate locurile de munca/aria geografica.  

Astfel cum puteti observa la alin. (2) de mai sus, textul stabileste imperativ dreptul salariatilor mobili la prestatii pentru mobilitate fara sa stabileasca limite minime sau maxime.

Aceasta reglementare:

b) Indemnizatii sub forma diurnelor de deplasare / delegare, dupa caz, în conditiile legii si ale reglementarilor interne;
nu priveste prestatiile pentru mobilitate la care salariatii mobili au dreptul cand se deplaseaza la locurile de munca inscrise in contractual individual de munca, ci priveste indemnizatia de delegare la care salariatii au dreptul pe durata delegarii.

Trebuie sa faceti distinctie intre diurna si indemnizatia de mobilitate. Distinctia se realizeaza in functie de locul de munca al salariatilor.

Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator, lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca astfel incat in deplasare nu se afla la locul de munca in timp ce salariatul mobil in deplasare se afla la locul de munca.

Contractul individual de munca poate fi modificat cu acordul salariatului in sensul diminuarii salariului de baza brut si acordarii unui spor/unei indemnizatii de mobilitate.
 
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri oferite de specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariati mobili si prestatiile pentru mobilitate":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".