Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

PROCEDURA completa la angajare. Scrisoarea de respingere a unui candidat - MODEL

19 /Apr2024
PROCEDURA completa la angajare. Scrisoarea de respingere a unui candidat - MODEL
Tags: procedura completa la angajarescrisoare respingere candidat model

Din ce in ce mai multe firme solicita referinte pentru completarea dosarului de candidatura. Si, totusi, aceasta practica nu va este intotdeauna de mare folos: multe referinte sunt „aranjate“.

In plus, furnizarea de referinte despre un candidat de la actualul sau loc de munca este de cele mai multe ori imposibila (acesta nu doreste sa-si dezvaluie intentiile de a parasi firma).

Referintele din partea institutiilor de invatamant absolvite de catre candidati nu ofera nici ele o valabilitate ridicata: studentii excelenti nu sunt in mod necesar la fel de buni angajati.

Cand aveti totusi posibilitatea de a primi informatii suplimentare despre angajat (aveti permisiunea acestuia de a contacta persoane cu care a lucrat in trecut), incercati sa obtineti detalii prin telefon. Evitati solicitarile scrise: oamenii sunt de obicei mai sinceri atunci cand vorbesc! Prin telefon, aveti ocazia sa puneti intrebari mai directe, pornind de la informatii deja detinute despre candidat.

Referintele sunt un important mijloc de verificare a informatiilor si de strangere a datelor despre candidati, dar ele nu trebuie sa constituie singurul criteriu de selectie. Fostii superiori ai candidatului pot fi consultati direct. Intrebarile trebuie sa fie specifice: cat de des absenta, care ii erau responsabilitatile, datele angajarii, care erau punctele slabe si cele forte.

Analiza si evaluarea CVurilor

Resume este termenul folosit cu precadere in literatura de specialitate americana, in timp ce CV (Curriculum Vitae) este termenul specific Marii Britanii si Europei. CV-urile au devenit un fel de carte de vizita a oricarei persoane. Gasirea unui loc de munca este conditionata de intocmirea unui CV cat mai prezentabil.
Solicitati folosirea CV-urilor in format european.


Respingerea unui candidat

Fiecare dintre candidatii intervievati trebuie sa primeasca un raspuns. Desi nu sunteti obligat, este o nota buna pentru dvs. sa oferiti cu tact o explicatie obiectiva, precisa si sincera a respingerii unui candidat. Motivul trebuie legat de lipsa unei abilitati esentiale pentru postul vacant. Respingerea poate fi comunicata in scris, mentionandu-se ca sunt apreciate calitatile candidatului, dar ele nu sunt adecvate postului vizat. Specificati si criteriile pe baza carora s-a facut alegerea.

Nu uitati ca cei respinsi sunt potentiali clienti ai firmei dvs. si o eventuala insatisfactie a lor, legata de procesul de selectie, poate fi transmisa si altora.

Scrisoare de respingere a unui candidat

Stimate domnule ___________________,
Va multumim pentru ca ati raspuns recentei noastre oferte pentru postul de ____________. Am fost incantati sa aflam din scrisoarea dvs. de intentie ca sunteti interesat sa colaborati cu firma noastra.

Din pacate, am fost nevoiti sa ne restrangem cautarile la acele CVuri care faceau dovada tuturor calificarilor si a experientei cerute de postul anuntat. Desi scrisoarea dvs. de intentie nu vine direct in intampinarea cerintelor noastre, vom pastra numele dvs. in banca noastra de date, timp de 6 luni, in eventualitatea in care se va elibera un post care sa corespunda solicitarii, respectiv ofertei pe care ne-ati facut-o.

Va multumim inca o data pentru interesul acordat firmei noastre si va uram mult succes in obtinerea locului de munca dorit.
Cu sinceritate,
_____________
(Semnatura)
_____________________
(Nume si prenume)
Manager Resurse Umane


...mai multe modele si explicatii in lucrarea realizata de specialistii de la Rentrop & Straton - PROCEDURA completa la angajare, detalii AICI >>> 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "PROCEDURA completa la angajare. Scrisoarea de respingere a unui candidat - MODEL":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".