Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Procedura de lucru pentru identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala

11 /Mai2021
Procedura de lucru pentru identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala
Tags: procedura identificare pericoleintocmire fisa evaluare riscurievaluarea riscurilorfactori de risc

Regasiti mai jos Procedura de Lucru pentru Identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala impreuna cu pasii care trebuie urmati pentru realizarea evaluarii riscului fiecarui loc de munca.

Raspunsul specialistului:

Etapele activitatii de evaluare a riscurilor
 
Evaluarea riscurilor este activitatea prin care se identifica factorii de risc de accidentare si/sau imbolnavire profesionala si se determina cantitativ nivelul de risc al unui loc de munca/post de lucru.

Evaluarea riscurilor trebuie sa fie realizata intr-un mod sistematic pe baza unei metodologii definite si logice. Punctul de plecare trebuie sa fie o examinare generala (analiza situatiei curente) ce releva situatia intreprinderii din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca.

Evaluarea riscurilor dintr-o intreprindere trebuie sa fie destul de cuprinzatoare pentru a oferi solutii alternative pentru combaterea riscurilor profesionale (de preferat la sursa) si sa stabileasca ierarhizarea si prioritatea masurilor de prevenire.

Aria de acoperire si nivelul de detaliu al unei evaluari de risc trebuie sa respecte mereu gravitatea si probabilitatea riscurilor profesionale. Pentru aceasta, trebuie sa se arate ca se iau in considerare pericolele general recunoscute dintr-o ramura industriala, dar trebuie sa se demonstreze ca s-au avut in vedere si constatarile concrete de pe teren, la un moment dat. Evaluarea de risc trebuie sa fie adecvata, in sensul ca profunzimea analizei si nivelul masurilor trebuie sa fie diferite pentru pericolele majore si minore.

Pastrarea rapoartelor si fiselor legate de evaluarea de risc si a altor documente reprezinta o buna practica de securitate si sanatate ce are ca scop analiza evolutiei si asigurarea dovezilor cu privire la starea de securitate din unitate.

Documentatia va servi unor scopuri interne, ca baza pentru instruirea periodica a lucratorilor, deoarece acestia trebuie informati cu privire la pericolele si masurile de la postul de lucru. Mai mult, se recomanda folosirea documentatiei pentru realizarea listelor de verificare, ce reprezinta un instrument simplu pentru stabilirea de proceduri de supraveghere a conditiilor de securitate si sanatate la postul de lucru.
 
Ce trebuie facut

1. Se formeaza echipa care va efectua activitatea de evaluare

Din echipa vor face parte:

 • angajatorul sau reprezentantul sau legal;
 • lucratorii desemnati sa organizeze activitatile de prevenire si protectie;
 • conducatorii locurilor de munca;
 • medicul de medicina a muncii.

In cazul in care in cadrul unitatii/intreprinderii este organizat comitetul de securitate si sanatate in munca, acesta trebuie consultat cu privire la componenta echipei.
 
2. Se definesc posturile de lucru si zonele de evaluare

Se va stabili cate posturi de lucru similare exista. Pentru aceasta, criteriul principal in vederea evaluarii riscului este tipul de factor de risc existent. Daca factorii de risc sunt similari, o singura evaluare de risc poate acoperi mai multe posturi de lucru.
 
3. Se realizeaza examinarea generala a posturilor de lucru

Toate posturile de lucru si zonele de evaluare trebuie verificate din punctul de vedere al respectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Evaluarea riscurilor profesionale nu poate, in niciun caz, sa fie folosita pentru inlocuirea respectarii prevederilor legale.

Se recomanda ca examinarea generala a posturilor de lucru si a zonelor de evaluare, din punctul de vedere al conformitatii legale, sa se incredinteze unei persoane cu competente in domeniul securitatii si sanatatii in munca din cadrul echipei de evaluare – daca acest lucru este posibil – sau unui serviciu extern de prevenire si protectie.

4. Sunt identificati factorii de risc specifici

Dupa ce s-a realizat examinarea generala si s-au colectat informatiile de baza, poate incepe procedura de identificare a factorilor de risc specifici. Aceasta procedura trebuie sa se faca la nivelul posturilor de lucru si/sau al zonelor de evaluare.

5. Se analizeaza factorii de risc identificati

Regula de baza este ca lucratorul trebuie sa isi desfasoare munca in conditii de securitate. In acest scop, punctul de plecare pentru a analiza factorii de risc identificati trebuie sa fie posibilitatea de a elimina cauzele. In continuare, analiza trebuie sa identifice optiunile de reducere a consecintelor factorilor de risc. In special trebuie sa se acorde atentie aspectelor tehnice si organizatorice ale sistemului de munca ce pot sau nu pot fi schimbate. Numai acei factori de risc ce nu pot fi eliminati in mod rezonabil trebuie evaluati, pentru a determina daca riscul respectiv este acceptabil sau nu.

In plus, trebuie sa se tina cont de valorile-limita de expunere existente pentru anumiti factori de risc (vapori, fum, praf, zgomot, vibratii, radiatii etc.). Cand se analizeaza situatia unui post de lucru, nu este intotdeauna clar daca aceste limite sunt sau nu depasite. De aceea, echipa de evaluare trebuie sa solicite masuratori facute de un specialist.

6. Se evalueaza riscurile

Obiectivul acestei activitati este identificarea gravitatii si probabilitatii consecintelor unui factor de risc, adica accidentele de munca si bolile profesionale care se pot produce.
 
Cum se finalizeaza activitatea de evaluare a riscurilor
In urma evaluarii riscurilor pentru fiecare loc de munca/post de lucru se stabilesc masuri de prevenire si protectie, de natura tehnica, organizatorica, igienico-sanitara si de alta natura, necesare pentru asigurarea securitatii si sanatatii lucratorilor. 
 
In ce situatii trebuie revizuita evaluarea riscurilor

Evaluarea riscurilor cu privire la securitatea si sanatatea in munca la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv pentru grupurile sensibile la riscuri specifice, trebuie revizuita, cel putin, in urmatoarele situatii:

 • ori de cate ori intervin schimbari sau modificari in ceea ce priveste tehnologia, echipamentele de munca, substantele ori preparatele chimice utilizate si amenajarea locurilor de munca/posturilor de munca;
 • dupa producerea unui eveniment;
 • la constatarea omiterii unor riscuri sau la aparitia unor riscuri noi;
 • la utilizarea postului de lucru de catre un lucrator apartinand grupurilor sensibile la riscuri specifice;
 • la executarea unor lucrari speciale.

Ce sunt factorii de risc

Factorii de risc sunt:

 • abateri de la normal ale celor patru elemente ce compun orice sistem de munca: executant, sarcina de munca, mijloace de munca/echipamente de munca si mediu de munca;
 • cauze potentiale ale accidentelor de munca si ale bolilor profesionale.

Care sunt principalele categorii de factori de risc

Disfunctiile elementelor sistemului de munca – executant, sarcina de munca, mijloace de munca/ echipamente de munca si mediul de munca – sunt cauze potentiale de accidentare si/sau imbolnavire profesionala. Ca urmare, exista patru categorii de factori de risc de accidentare si/sau imbolnavire profesionala.

Raspuns oferit de specialistii PortalSSM.ro >>>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Procedura de lucru pentru identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".