Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Dosarul personal al salariatului - va contine fisa postului?

21 /Dec2022
Dosarul personal al salariatului - va contine fisa postului?
Tags: dosarul de personal al salariatuluidosar salariatfisa postului

Va reamintim ca, notiunea de dosar personal este reglementata prin HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.

"Va rog sa imi spuneti daca Fisa postului si fisa de evaluare personala anuala sunt obligatorii sa faca parte din dosarul personal al salariatului? As dori sa am o lista a tuturor documentelor ce fac parte din dosarul personal al salariatului."


Raspunsul specialistului: 

La art. 7 alin. (1) se prevede ca angajatorii au obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariatii incadrati cu contract individual de munca, de a-l pastra in bune conditii la sediul angajatorului sau, dupa caz, la sediul secundar daca este delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

La art. 7 alin. (2) se prevede ca dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in REGES.

Codul muncii s-a modificat! Ghidul Dosarul personal al salariatului va pune la dispozitie NOUL MODEL AL CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA modificat prin Legea nr. 283/2022, vezi AICI >>>

Analizand aceasta prevedere legala, observam ca legiuitorul a reglementat existenta obligatorie la dosarul personal a anumitor categorii de documente, mentionate mai sus, lasand la latitudinea angajatorilor sa stabileasca ce alte documente mai pastreaza in acest dosar.

Fisa postului este anexa la contractul individual de munca si, prin urmare, trebuie sa se regaseasca la dosarul personal al salariatului alaturi de contractul individual de munca.

Referitor la fisa individuala de evaluare anuala, apreciem ca si aceasta ar trebui sa faca parte din dosarul personal al salariatului, deoarece este documentul care certifica performantele anuale ale persoanei si poate influenta acordarea unor drepturi cum ar fi drepturi salariale/beneficii, dreptul la promovare.

Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Dosarul personal al salariatului - va contine fisa postului?":
Rating:

Nota: 4.79 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".