Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ministerul Muncii lanseaza cea mai ampla platforma de monitorizare si corelarea ofertei educationale cu cererea de pe piata muncii din Romania

20 /Dec2023
Ministerul Muncii lanseaza cea mai ampla platforma de monitorizare si corelarea ofertei educationale cu cererea de pe piata muncii din Romania
Tags: ministerul munciiplatforma de monitorizare si corelarea ofertei educationale cu piata muncii

Vesti bune pentru angajatori, in contextul in care ReConect - platforma informatica ce inglobeaza un mecanism integrat de anticipare, monitorizare si evaluare a educatiei si pietei muncii a fost lansata in data de 19 decembrie in prezenta ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona BUCURA-OPRESCU si a presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Florin COTOSMAN.

Platforma isi propune anticiparea nevoii de competente si crearea unui mecanism integrat de corelare a sistemului de educatie cu cererea de pe piata fortei de munca din Romania.

Proiectul prin care s-a dezvoltat aceasta platforma a fost implementat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si a fost finantat din Fondul Social European cu aprox. 4 milioane de euro. Platforma informatica are trei componente:

- Un mecanism care monitorizeaza insertia absolventilor din mediul preuniversitar si universitar pe piata muncii

- Un mecanism care anticipeaza nevoia de calificare pe termen scurt, mediu si lung

- Un mecanism de evaluare si monitorizare a politicilor publice privind masurile active si formarea profesionala.

Platforma ReConect va oferi, prin aplicatiile informatice care stau la baza programului si o imagine de ansamblu a trasabilitatii de la absolvire pana la incadrarea pe piata muncii astfel incat sa fie create politici publice care sa duca la o corelare cat mai buna a cererii angajatorilor cu oferta pe care o asigura sistemul de educatie, informeaza Ministerul Muncii. 

„Aceasta platforma va aduce beneficii semnificative in special pentru tinerii din Romania pentru ca se vor putea forma in domeniile care au cea mai mare cautare pe piata muncii. Vom oferi date extrem de relevante sistemului de educatie care va putea lua decizii cu privire la domeniile in care exista cerere. Platofma ReCONECT uneste cei trei actori importanti: tinerii in formare, sistemul de educatie si angajatorii din toate sferele”, a declarat Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Proiectul „ReCONECT - Adaptare la Schimbare - Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pietei Muncii si Educatiei”, in valoare 19.119.659,39 lei / aprox. 4 milioane euro, implementat de ANOFM, a fost o conditionalitate favorizanta pentru finantarea domeniilor ocupare, educatie si formare profesionala din Fondurile Structurale Europene 2021-2027 si s-a implementat in cadrul unui larg parteneriat intre:

- Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, in calitate de beneficiar;

- Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale;

- Ministerul Educatiei;

- Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale;

- Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic;

- Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii.

De altfel, pentru a contribui la cresterea ocuparii, ANOFM a valorificat oportunitatile oferite de Uniunea Europeana prin contractarea a peste 1,2 miliarde de euro din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, devenind unul dintre cei mai mari beneficiari POCU din Romania.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ministerul Muncii lanseaza cea mai ampla platforma de monitorizare si corelarea ofertei educationale cu cererea de pe piata muncii din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".