Conform comunicatului oficial, Raluca Turcan a cerut partenerilor sociali sa formuleze propuneri tehnice privind corectarea Legii salarizarii, acordarea sporurilor si modificarile necesare in sistemul public de pensii, astfel incat noua lege sa fie sustenabila.
Totodata, ministrul a dat asigurari ca tema sporurilor este subiectul unei analize riguroase si ca eventualele modificari vor fi atent fundamentate.
”Nu sustin abordarile heirupiste, deciziile luate de azi pe maine, pentru ca in felul acesta riscam sa ii afectam pe cei care muncesc si merita sporurile. Sporurile sunt o sursa de venit si pentru angajatii cu salariu minim sau cu venituri mici, dar si pentru cei cu salarii foarte mari. Am gandit cateva principii, care tin de o plafonare, o periere, o reajustare a unora si o reierarhizare a salarizarii. Cred ca unele sporuri trebuie sa fie taiate, dar avem nevoie si de propunerile dumneavoastra pentru a fundamenta o pozitie finala pe care ulterior sa o putem discuta”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Referitor la sistemul public de pensii, s-a discutat despre procesul de evaluare anuntat de MMPS. In acest moment, conform ministrului Muncii, exista peste 200.000 de dosare de pensie in fomat letric, care trebuie introduse in sistemul electronic, iar pentru acest demers a inceput deja discutiile cu alte institutii din coordonarea MMPS in vederea transferarii de personal catre casele de pensii.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
Diurna legala in Romania si in strainatate
”Cu finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta vreau sa angajam oameni pe perioada determinata, sa obtinem bani pentru soft si echipamente si sa intensificam toata activitatea, astfel incat intr-un interval de un an, un an si jumatate sa inchidem acest proces. In paralel, vreau sa finalizam noua lege a pensiilor si sa ajungem la o formula sustenabila financiar.”, a mai spus ministrul Muncii.
Totodata, in cadrul intalnirii s-a convenit ca discutiile cu partenerii sociali sa continue sectorial, pentru a putea fi analizat specificul fiecarui domeniu de activitate.