Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Se pot acorda PRIME de 1 iunie in perioada de aplicare Kurzarbeit?

12 /Mai2022
Se pot acorda PRIME de 1 iunie in perioada de aplicare Kurzarbeit?
Tags: prime kurzarbeitse pot acorda prime in kurzarbeitoug 132/2020

Va reamintim ca salariatii beneficiaza pe perioada de aplicabilitate a masurii reducerii timpului de lucru reglementata de OUG 132/2020 de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca asa cum sunt si cadourile acordate cu ocazia Craciunului, Pastelui, 8 Martei, 1 iunie sub forma tichetelor cadou sau sub orice alta forma precum si bonusurile, primele, etc.

 Fac exceptie, persoanele care asigura conducerea si/sau administrarea societatilor, potrivit Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul acestor persoane plata primelor sau a oricaror altor venituri in afara salariului de baza se efectueaza dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii.

"Putem plati prima de 1 Iunie pentru copiii angajatilor cadre de conducere sau este considerat tot un benefiiciu pt persoana angajata. Daca nu se pot plati in timpul OUG 132, atunci aceste beneficii pot fi acordate cumulat (8 Martie-Paste-1 iunie) impreuna cu salariul din luna iunie, dupa incetarea aplicabilitatii OUG 132 pentru toate cadrele de conducere care nu au beneficiat de aceste avantaje neimpozabile?"

Raspunsul specialistilor:

Conform art. 1 alin. (15) si (20) din OUG 132/2020:

(15) Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1), salariatul beneficiaza de toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca. (20) Prin exceptie de la prevederile alin. (15), in cazul angajatorilor care aplica masura de la alin. (1), acordarea de prime sau alte venituri in afara de salariul de baza stabilit prin contract, pentru persoanele care asigura conducerea si/sau administrarea societatilor, potrivit Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se efectueaza dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii.

Textul prevede ca nu se acorda prime sau alte venituri. Prin urmare, nu se pot plati prime de 01 iunie pentru copiii persoanelor care asigura conducerea si/sau administrarea societatilor, potrivit Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acestor persoane li se pot acorda prime sau alte venituri dupa finalizarea perioadei de aplicare a masurii. Astfel, primele de Pasti, 8 Martie si 01 iunie se pot acorda dupa ce se finalizeaza perioada in care se aplica masura.

Un raspuns valabil la data de 05.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Se pot acorda PRIME de 1 iunie in perioada de aplicare Kurzarbeit?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".