Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordare concediu medical pe durata starii de urgenta. Cum se procedeaza?

21 /Apr2020
Tags: concediu medicalconcediu stare de urgentastagiu de cotizare concediu medical

In cadrul unei firme, o salariata cu stagiu de cotizare de numai o luna aduce adeverinta de concediu medical in starea de urgent pe perioada pandemiei. Se platesc concediile medicale care nu au stagiu de cotizare 6 luni? Ce concedii medicale sunt platite fara stagiu de cotizare pe perioada starii de urgenta?

Raspunsul specialistului:Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) -d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Aceasta prevedere legala care stabileste obligatia existentei stagiului de cotizare nu a fost modificata. Ceea ce s-a modificat este adaugarea unei exceptii de la aceasta regula si anume concediul de carantina.

Astfel, in categoria concediilor medicale care se acorda fara stagiu de cotizare, pe langa concediul medical pentru urgenta medico- chirurigicala si concediu de risc maternal s-a adaugat si concediul de carantina. In cazul concediului medical cod 01 este necesar stagiul de cotizare de cel 6 luni in ultimele 12 luni.

Conform art. 9 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernlui nr. 158/2006, introdus prin Ordonanta de urgenta nr. 30/2020, in scopul prevenirii imbolnavirilor salariatii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru carantina, fara indeplinirea conditiei privind stagiul de asigurare.


Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordare concediu medical pe durata starii de urgenta. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".