Raspunsul specialistului:
Conform art. 159 din Codul muncii:
(1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Conform acestei reglementari angajatorul nu are obligatia de a plati drepturile salariale unui salariat care nu a prestat munca. Aceasta inclusiv in situatia in care nu a inregistrat absente nemotivate ci a inregistrat absente motivate. Evident fac exceptie situatiile in care conform unei reglementari legale salariatul are dreptul la plata salariului desi a lipsit. Spre exemplu, absentele pentru situatii neprevazute reglementate de Codul muncii se platesc urmand sa se recupereze de salariat conform intelegerii cu angajatorul.
Angajatorul are obligatia sa tina evidenta timpului de lucru, iar salariatul in perioada respectiva trebuie sa fi fost pontat conform situatiei faptice si anume absent motivat.
O justificare a absentelor trebuie sa fie facuta de salariat, iar aceasta jutificare sa il oblige pe angajator in baza unei reglementari legale sa considere absenta motivata (adeverinta medicala) ori angajatorul conform procedurilor interne sa considere absenta motivata. Altfel, absentele nu pot fi incadrate in absente motivate.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
In declaratia 112 se inregistreaza ore suspendate.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii, in mai 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in resurse umane si legislatia muncii.