Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Norme SSM: Marcarea cu CE a echipamentului de lucru

19 /Dec2018
Tags: echipament de lucru ssmnorme echipament de lucrunorme ssmechipamentul individual de protectieeip

Va reamintim ca notiunea de echipament de lucru nu mai este definita in legislatia actuala.

"Este obligatoriu ca echipamentul individual de lucru (salopeta,geaca,tricou,casca de protectie)sa fie marcat CE?"


Raspunsul specialistilor de la PortalSSM:


Echipamentul individual de protectie (EIP) reprezinta orice echipament destinat a fi purtat sau utilizat de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv.

IMPORTANT

Trebuie retinut ca nu orice element vestimentar utilizat la locul de munca gen imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite (tricou, geaca, salopeta etc.) constituie EIP.

EIP-urile care sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului sunt enumerate in Anexa 2 din HG nr. 1.048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca.

In conformitate cu REGULAMENTUL (UE) 2016/425 al PARLAMENTULUI EUROPEAN si al CONSILIULUI din 9 martie 2016 privind echipamentele individuale de protectie si de abrogare a Directivei 89/686/CEE, responsabilitatea aplicarii marcajului de conformitate CE (Consiliul European) revine producatorului sau a importatorului EIP-ului inainte de punerea acestuia pe piata.

Necesitatea achizitionarii de catre angajator numai a EIP-urilor conforme marcate CE rezida din obligativitatea acestuia prevazuta la art.5, alin.(1) din HG nr. 1.048/2006.


Sursa: PortalSSM

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Norme SSM: Marcarea cu CE a echipamentului de lucru":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuFormarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".
© copyright 2012 - 2023 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".