Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

ITM atentioneaza cu privire la Coronavirus si masurile obligatorii de SSM

09 /Mar2020
Tags: coronavirsucovid-19masuri ssm coronavirusamenzi masuri ssmsecuritate si sanatate in munca

In contextul raspandirii accentuate si a aparitiei de noi cazuri de infectare cu virusul COVID-19 si pe teritoriul Romaniei, Inspectoratele Teritoriale de Munca transmit noi informatii si avertismente privind aplicarea imediata a masurilor de preventie in acest sens.

ITM Arad avertizeaza angajatorii asupra obligatiei de a asigura sanatatea si securitatea angajatilor la locul de munca. Sanatatea si securitatea muncii reprezinta un ansamblu de activitati avand ca scop asigurarea conditiilor optime in desfasurarea procesului de munca, apararea sanatatii, integritatii corporale si vietii angajatilor/lucratorilor si a altor persoane angrenate in procesul de munca.

Astfel, pentru prevenirea accidentelor de munca, a bolilor profesionale sau a imbolnavirilor in toate aspectele legate de munca, angajatorii au obligatia de a intocmi un plan de prevenire si protectie compus din masuri tehnice, igienico-sanitare si organizatorice, bazat pe evaluarea riscurilor precum si de a asigura echipamentele individuale de protectie care sa indeplineasca cerintele de securitate si sanatate in munca specifice locului de munca.

In sensul dispozitiilor legale in materie, echipamentul individual de protectie reprezinta echipamentul destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca.

In acest context, data fiind situatia actuala, inspectorii de munca atentioneaza atat angajatorii, cat si angajatii/lucratorii ca au obligatia sa ia toate masurile care se impun pentru prevenirea infectarii angajatilor/lucratorilor cu noul coronavirus - COVID - 19.

Astfel, li se vor prelucra angajatilor/lucratorilor principalele masuri necesar a fi intreprinse:

  • spalarea manilor cat mai des posibil cu apa si sapun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool;
  • utilizarea mastilor de protectie de catre persoanele bolnave;
  • evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
  • evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mainile nedezinfectate;
  • acoperirea gurii, nasului in caz de tuse sau stranut;
  • dezinfectarea periodica a suprafetelor de contact cu solutii pe baza de clor sau alcool.

Totodata, angajatorii trebuie sa aiba in vedere dispozitiile legale conform carora masurile privind securitatea, sanatatea si igiena in munca nu comporta, in nicio situatie, obligatii financiare pentru angajati/lucratori.

Reiteram ca gestionarea corespunzatoare a securitatii si sanatatii in munca are ca efect imbunatatirea performantei si, nu in ultimul rand, a productivitatii muncii.

Sursa: ITM Arad


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "ITM atentioneaza cu privire la Coronavirus si masurile obligatorii de SSM":
Rating:

Nota: 4.22 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".