Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Programul de lucru al telesalariatului. Prevederi importante

01 /Oct2020
Programul de lucru al telesalariatului. Prevederi importante
Tags: telemuncatelesalariatprogram de lucru telemuncaprogram de lucru telesalariatprogram telemunca

Telesalariatii nu au un program diferit de lucru fata de ceilalti salariati – limita maxima va fi tot de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Fireste, telesalariatul isi poate organiza singur programul de lucru.

Probleme apar insa in planul identificarii orelor suplimentare, deoarece evidentaorelor lucrate este dificila, iar timpul de lucru nu poate fi diferit de cel prevazut pentru cazul contractului de munca tipic, adica de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Nu mai putin, monitorizarea timpului de lucru si delimitarea precisa a acestuia ridica o serie de dificultati.

Iata de ce legiuitorii diverselor sisteme de drept tind sa reglementeze in mod particular chestiunea. Spre exemplu, in Ungaria, norma de lucru a unui telesalariat trebuie dimensionata prin raportare la un salariat comparabil, pentru a se verifica timpul necesar executarii ei, in scopul de a nu se depasi duratanormala a zilei de munca.

Descoperiti un ghid complet privind telemunca >>>

Prevederile legislatiei muncii privind timpul de munca sunt inaplicabile lucratorului la domiciliu,in sisteme ca Austria, Republica Ceha, Finlanda sau Lituania.

La noi, potrivit art. 4 din lege, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.

La solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara. Aceasta constituie o derogare de la dreptul comun, deoarece in cazul unui salariat standard nu este necesar acordul scris; acordul se prezuma prin chiar prestarea muncii suplimentare. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de 5.000 lei. Contraventia consta in acceptarea prestarii de munca suplimentara de catre salariat, desi nu exista un acord scris din partea acestuia.

In practica, pot aparea probleme in planul identificarii orelor suplimentare, deoarece evidenta orelor lucrate este dificila. Si salariatii cu fractiune de norma pot fi telesalariati, dar ei nu pot presta ore suplimentare.

Totusi, telemunca reprezinta o mica bresa in sistemul foarte ferm de control al salariatilor cu fractiune de norma (care nu pot avea program individualizat).


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Programul de lucru al telesalariatului. Prevederi importante":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".