Raspunsul specialistului:
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat in condiţiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber orele suplimentare in urmatoarele 60 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
In cazul compensarii cu timp liber corespunzator, salariatul nu va fi platit pentru orele suplimentare ci va fi platit pentru orele libere in luna in care beneficiaza de ore libere in compensare.
In acest sens este si practica judiciara.
Spre exemplu, intr-o speta, Tribunalul Constanta a stabilit ca angajatorul a respectat prevederile art. 122 Codul muncii, in conditiile in care fiecare dintre cei 3 angajati, in luna octombrie 2015 au lucrat un numar de 180 de ore din care 4 reprezinta munca suplimentara, pentru luna octombrie 2015 fiindu-le achitate drepturile salariale reprezentând plata celor 176 de ore normale din luna, iar in luna noiembrie 2015, salariaţii mentionati anterior au beneficiat de compensarea muncii suplimentare prestate in luna Octombrie 2015, pe de o parte cu timp liber, iar cele 4 ore suplimentare aferente lunii octombrie fiind si platite in luna noiembrie, in conditiile in care acesti angajati au prestat in luna noiembrie 156 de ore si au fost platiţi pentru un numar de 160 de ore.
In pontaj orele suplimentare efectuate vor figura ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”. In formularul 112 nu se declara mai multe ore lucrate decat nunmarul orelor lucratoare din luna.
In zilele in care se recupereaza orele suplimentare efectuate, in pontaj aceste ore libere se vor evidentia distinct, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”.
Asadar, in zilele in care se efectueaza orele suplimentare (indiferent de perioada in care vor fi recuperate, respectiv in aceeasi luna ori in luna urmatoare) orele suplimentare efectuate vor figura in pontaj ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”.
In zilele in care se recupereaza orele suplimentare efectuate, in pontaj aceste ore libere se vor evidentia distinct, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”. Pentru aceste ore libere angajatul primeste salariul corespunzator.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro