Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Zile libere pentru parinti in caz de cumul de contracte si telemunca. Cum procedeaza angajatorul?

16 /Nov2020
Zile libere pentru parinti in caz de cumul de contracte si telemunca. Cum procedeaza angajatorul?
Tags: zile liberecumul de contractetelemuncaclauza de telemunca

O angajata lucreaza de acasa si are contract cu clauza de telemunca, cu norma partiala. Aceeasi angajata mai are un loc de munca, iar functia de baza este acolo. Cum se procedeaza in cazul in care solicita zile libere pentru parinti? Poate beneficia de zile libere daca lucreaza de acasa? Trebuie sa solicite la ambele societati? In cazul in care are dreptul la zile libere, societatea poate solicita decontarea sumelor de la AJOFM?

Raspunsul specialistului: 



Conform prevederilor OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, parintii pot solicita zile libere platite, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) au copii cu varsta de pana la 12 ani sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara;

b) celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere.

Prevederile ordonante de urgenta nu se aplica in cazul in care unul dintre parinti se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) este in concediu pentru cresterea copiilor;

b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;

c) se afla in concediu de odihna/concediu fara plata;

d) are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului, in conditiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii (somaj tehnic);

e) nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, vvenituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

Din aceste prevederi legale, observam ca nu sunt exclusi salariatii care lucreaza in regim de telemunca si, deci, acestia pot beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, daca indeplinesc conditiile prevazute de lege.

Singura referire in OUG nr. 147/2020 la telemunca se regaseste la art. 8^1, insa acesta este aplicabil doar in perioadele in care scoala se desfasoara in regimul scenariilor 2 si 3 asa cum sunt acestea reglementate prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii nr. 5.487/ 1.494/2020. Astfel, in perioadele in care erau aplicabile aceste scenarii, din textul legii, care insa nu este formulat foarte clar, ar rezulta ca parintii care se aflau in telemunca sau in munca la domiciliu, nu ar putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor.

Insa in prezent nu se aplica aceste scenarii, ci activitatea in scoli este suspendata in intregime, pentru o perioada de 30 de zile prin Hotararea nr. 53/08.11.2020 emisa de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.

In aceste conditii, apreciem ca salariata dumneavoastra aflata in regim de telemunca, poate solicita zile libere pentru supravegherea copiilor si de la dumneavoatra, daca doreste acest lucru.

Insa, desi reglementarea nu abordeaza acest aspect, apreciem ca trebuie sa analizati si programul de lucru al parintelui aflat in telemunca la dumneavoastra, raportat la programul de scoala online al copilului/copiilor acestuia. Ne gandim la situatia in care, spre exemplu, programul de lucru la dumneavoastra, pentru telesalariat, este intre orele 17-21, iar programul de scoala online al copilului/copiilor este dimineata si deci nu coincide cu programul de lucru de la dumneavoastra, ci doar cu programul de lucru de la angajatorul unde parintele in cauza are norma de baza.

In aceste conditii, apreciem ca, desi legea nu abordeaza expres aceste situatii, pentru a fi siguri ca AJOFM va deconta indemnizatia pentru zilele libere este oportun sa solicitati si un punct de vedere oficial de la aceasta institutie.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Zile libere pentru parinti in caz de cumul de contracte si telemunca. Cum procedeaza angajatorul?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".