Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum puteti modifica un contract de munca pe durata nedeterminata in contract pe durata determinata?

20 /Mai2016
Tags: contract pe durata nedeterminatacontractul individual de munca pe durata nedeterminataincetarea contractului de munca

Nu este posibila transformarea unui contract individual de munca pe durata determinata in contract pe durata determinata. Un astfel de act aditional, daca s-ar semna de catre parti, angajat si angajator, ar fi lovit de nulitate.

Se considera o situatie favorabila pentru salariat cea in care angajatorul propune incheierea unui contract pe durata nedeterminata. O cesiune a drepturilor de catre salariati ar fi interzisa de Codul Muncii.


 

Asadar, daca se doreste modificarea situatiei unui salariat, in ceea ce priveste durata contractului de munca, trebuie sa urmam o alta procedura, cu acordul partilor.
 

Concret, contractul individual de munca pe durata nedeterminata trebuie sa inceteze. Dupa incetarea contractului de munca pe durata nedeterminata, un nou contract individual de munca se va incheia, pe durata determinata.
 

Insa mare atentie ca pentru acest lucru trebuie sa existe acordul salariatului. Niciun salariat nu va fi obligat sa semneze un act cu ale carui inscrisuri nu este de acord.


 

Nu uitati faptul ca exista anumite situatii concrete in care angajatorul poate incheia contract de munca pe durata determinata:



Care sunt situatiile in care CIM pe durata determinata poate fi incheiat:

 

1. inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
2. cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;

3. desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

4. in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

5. angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;

6. ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

7. angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

8. in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum puteti modifica un contract de munca pe durata nedeterminata in contract pe durata determinata?":
Rating:

Nota: 4.22 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".