Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Detasarea transnationala. Ce se intampla dupa expirarea celor 24 de luni, cand documentul portabil A1 nu mai este valabil?

22 /Iul2022
Detasarea transnationala. Ce se intampla dupa expirarea celor 24 de luni, cand documentul portabil A1 nu mai este valabil?
Tags: document portabil a1 24 de lunidetasarea transnationala

"Conform Legii 172/2020, detasarile transnationale sunt limitate la o durata de 24 luni. Exista derogari pentru situatia in care o detasare ar dura mai mult de cele 24 de luni? Care sunt riscurile / consecintele in situatia nerespectarii acestei durate maxime?"

Raspunsul specialistului:

Detasarea transnationala nu este limitata de legislatia europeana la o anume perioada. Doar perioada in care salariatul ramane supus legislatiei din Romania in baza documentului portabil A1 este limitata la 24 luni de Regulamentul 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

Cu toate acestea legislatia din Romania in art. 1 lit. c) din Legea 16/2017 defineste salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei ca fiind salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei, care, pe o perioada limitata de timp, dar nu mai mult de 24 de luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, desfasoara munca pe teritoriul unui stat membru, altul decat cel in care isi are sediul angajatorul prevazut la art. 3 lit. b), sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pe perioada executarii contractului incheiat cu angajatorul din celalalt stat membru, astfel cum este prevazut la art. 5 alin. (2), in cadrul prestarii de servicii transnationale.

Acest articol 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 se refera la situatia obtinerii documentului portabil A1.
Prin urmare, cele 24 de luni se refera la situatia in care angajatorul obtine documentul portabil A1 si in baza acestuia contributiile sociale se platesc in Romania o perioada de cel mult 24 de luni. Dupa expirarea celor 24 de luni contributiile sociale se platesc in statul in care salariatul este detasat.

Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui!

A aparut lucrarea pe stick Detasarea transnationala a salariatilor – unica dvs. sursa care va asigura cunoasterea in detaliu a legii nr. 16/2017 astfel cum a fost modifcata prin legea nr. 172/2020! Detalii AICI >>>


Prin urmare, o consecinta este aceea ca, dupa trecerea celor 24 de luni de valabilitate a documentului portabil A1, angajatorul trebuie sa aplice toate prevederile legale din statul in care salariatul este detasat referitoare la salariatii care muncesc pe teritoriul statului respectiv fara document portabil A1.  In primul rand, angajatorul va plati contributii sociale in statul respectiv, dar pot exista si alte obligatii stabilite de legislatia statului respectiv.

Aceasta consecinta se produce chiar din prima zi de activitate de activitate pe teritoriul statului respectiv fara document portabil A1.


Prin urmare, situatia in care angajatorul nu obtine document portabil A1 este aceeasi cu situatia expirarii documentului portabil A1 dupa trecerea celor 24 luni.

O alta consecinta, este aceea ca se va putea considera de organul fiscal ca reprezinta venit salarial diurna acordata in perioada in care salariatul nu are document portabil A1, fie dupa expirarea acestuia prin trecerea celor 24  de luni, fie de la inceput intrucat documentul portabil A1 nu se obtine deloc.

Un raspuns valabil la data de 08.05.2022, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Detasarea transnationala. Ce se intampla dupa expirarea celor 24 de luni, cand documentul portabil A1 nu mai este valabil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".