Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Repaus saptamanal acordat cumulat. Care vor fi conditiile impuse de lege?

30 /Dec2022
Repaus saptamanal acordat cumulat. Care vor fi conditiile impuse de lege?
Tags: repaus saptamanalrepaus saptamanal cumulatart. 123 codul muncii

"1. Daca am un salariat care lucreaza duminica, dar are sambata ziua libera de weekend, cum procedam pentru a avea 2 zile libere consecutive conform Codului muncii? Nu poate lua liber vineri ca sa aiba vineri si sambata consecutiv intrucat duminica a aparut urgenta si a trebuit sa lucreze, deci nu stia sa ia liber vineri.

2. Art.137 alin (4) in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea ITM....." daca lucreaza 14 zile calendaristice ii dam apoi 4 zile libere consecutive? Ii si platim dublu? Mentionez ca aceste cazuri sunt rare, nu le avem implementate in CIM sau ROI."

Raspunsul specialistului: 

1. Indiferent de organizarea timpului de lucru salariatul are dreptul la 48 de ore consecutive de repaus saptamanal.

Adica, in cadrul unei saptamani de lucru salariatul beneficiaza de repaus saptamanal.
Daca este o situatie de exceptie si nu are caracter permanent, repausul saptamanal poate fi acordat cumulat.

2. Astfel, in situatii de exceptie, asa cum este si cazul dvs., zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor (art. 137 alin. (4) din Codul muncii, republicat).

In acest caz, salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2). Art. 120 alin. (2) precizeaza ca sporul nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de baza. Prin urmare, doar cu totul exceptional angajatorul poate acorda zilele de repaus saptamanal in mod cumulat in conditiile anterior precizate, numai cu autorizarea ITM.

Astfel, potrivit art. 137 alin. (4), in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) in temeiul dispozitiilor art. 137 alin. (5) din Codul muncii.

Conform art. 123 alin. (2) dublul compensatiilor cuprinde un spor care nu poate fi mai mic de 150%.

Asadar, pentru o activitatea continua de maximum 14 zile calendaristice salariatii vor beneficia de un spor la salariu negociat in contractul colectiv de munca sau in lipsa acestuia in contractul individual de munca ce nu poate fi mai mic de 150% corespunzator duratei acesteia precum si de zilele de repaus saptamanal cumulate, in natura, pentru fiecare 14 zile lucrate 4 zile cumulate de repaus saptamanal.
 
Un raspuns valabil la data de 13.09.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Repaus saptamanal acordat cumulat. Care vor fi conditiile impuse de lege?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".