Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Tichete-cadou pentru salariatii partenerului de afaceri. Ce regim fiscal se aplica?

29 /Iun2020
Tags: tichete cadou 2020tichete cadou parteneri afacereformularul 112

O societate doreste sa acorde tichete-cadou in cadrul unei campanii de marketing, pentru stimularea vanzarilor, direct catre salariatii unui partener de afaceri. Care este tratamentul fiscal al acestor tichete-cadou avand in vedere ca persoanele care primesc aceste tichete nu sunt angajati ai firmei care le acorda?

Raspunsul specialistului:



Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, tichetele cadou acordate persoanelor fizice în afara unei relaţii generatoare de venituri din salarii reprezinta venituri din alte surse.

Tratamentul fiscal in cazul incadrarii in venituri din alte surse este urmatorul:

- Impozit pe venit 10% retinut de platitor;
- Contributia la sistemul de sanatate de 10%  daca se atinge nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara se plateste de beneficiar si se declara in declaratia unica
Insa, in situatii de genul celei expuse in care tichetele cadou sunt acordate salariatiilor unei firme partenere apreciem ca tichetele cadou reprezinta venituri din salarii.  
Astfel, in conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (2) al Titlului III din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
In baza acestei prevederi legale, apreciem ca tichetele cadou acordate in situatia expusa sunt avantaje intrucat sunt primite de la un tert (partenerul de afaceri al angajatorului) ca urmare a prevederilor contractului individual de munca incheiat de fiecare salariat cu angajatorul.
Asadar, in aceasta varianta prudenta, contravaloarea tichetelor cadou va fi taxata cu taxele aferente veniturilor din salarii si declarata in formularul 112 la tip asigurat 11 – persoane fizice care primesc avantaje in bani sau in natura de la terti ca urmare a unei relatii generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor.


Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro
Pentru consultanta specializata si spete similare va recomandam PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Tichete-cadou pentru salariatii partenerului de afaceri. Ce regim fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".