Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Timpul de munca pe perioada de PREAVIZ. Ce prevede Codul Muncii?

06 /Ian2022
Timpul de munca pe perioada de PREAVIZ. Ce prevede Codul Muncii?
Tags: perioada de preavizcontract de munca preavizcodul muncii perioada de preaviz

"Un salariat isi prezinta demisia cu respectarea preavizului de 20 de zile lucratoare prevazuta in contractul individual de munca, dar acesta vine doar 4 ore/zi sa munceasca pentru angajator pe motivul ca 4 ore isi poate cauta de lucru in alta parte. Are acest drept, daca salariatul a solicitat demisia? Angajatorul este obligat sa-l plateasca 8 ore/zi in perioada preavizului (desi el munceste doar 4 ore/zi)?"

Va reamintim ca nu exista aceasta obligatie din partea angajatorului si acest drept pentru salariat decat daca este prevazut in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.

Clauza apartine contractului colectiv de munca unic la nivel national care a fost valabil pana in anul 2010. Societatile care erau infiintate in acel moment au preluat clauzele in regulamentele interne. Verificati daca exista la nivel de unitate o astfel de clauza.
In ceea ce priveste demisia salariatului cu preaviz, face pracizarea ca daca salariatul prezinta demisia angajatorul are obligatia sa o inregistreze (art. 81 alin. (2) din Codul muncii).

Conform art. 81 alin. (1) din Codul muncii, demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare strisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Astfel, angajatorul are obligatia de a inregistra demisia cu perioada de preaviz.

IMPORTANT:

Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Potrivit art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv. Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz. Asadar, chiar daca demisia este cu preaviz angajatorul are posibilitatea renuntarii la preaviz in orice moment.

Un raspuns valabil la data de 15.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Timpul de munca pe perioada de PREAVIZ. Ce prevede Codul Muncii?":
Rating:

Nota: 4.48 din 5 din 30 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".