Va reamintim ca nu exista aceasta obligatie din partea angajatorului si acest drept pentru salariat decat daca este prevazut in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.
Clauza apartine contractului colectiv de munca unic la nivel national care a fost valabil pana in anul 2010. Societatile care erau infiintate in acel moment au preluat clauzele in regulamentele interne. Verificati daca exista la nivel de unitate o astfel de clauza.
In ceea ce priveste demisia salariatului cu preaviz, face pracizarea ca daca salariatul prezinta demisia angajatorul are obligatia sa o inregistreze (art. 81 alin. (2) din Codul muncii).
Conform art. 81 alin. (1) din Codul muncii, demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare strisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Astfel, angajatorul are obligatia de a inregistra demisia cu perioada de preaviz.
IMPORTANT:
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Potrivit art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv. Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz. Asadar, chiar daca demisia este cu preaviz angajatorul are posibilitatea renuntarii la preaviz in orice moment.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Un raspuns valabil la data de 15.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>