Raspunsul specialistului:
In perioada de preaviz, contractul individual de munca continua sa isi produca efectele, astfel incat, ar trebui ca salariatul sa poata efectua concediul de odihna in aceasta perioada.
Insa, tinand cont de practica unora dintre instantele de judecata consideram ca efectuarea concediului de odihna in perioada de preaviz determina riscul anularii deciziei de concediere daca salariatul ar formula contestatie.
Spre exemplu, in anul 2016, Curtea de Apel Ploiesti a anulat o decizie de concediere pe motiv ca salariatul a efectuat concediul de odihna in perioada de preaviz. Motivul anularii deciziei a fost acela ca preavizul si concediul de odihna au scopuri diferite si nu se pot suprapune.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Astfel, a aratat Curtea de Apel Ploiesti ca efectuarea concediului de odihna are ca ratiune refacerea, regenerarea capacitatii de munca a salariatului, perioada in care nu se poate prezuma ca acesta are disponibilitatea necesara identificarii unui nou loc de munca, in caz contrar, ajungandu-se la negarea scopului pentru care a fost instituit dreptul la concediul de odihna, precum si la eludarea scopului avut in vedere de legiuitor in acordarea preavizului.
In consecinta, nu recomandam efectuarea concediului de odihna in perioada de preaviz pentru ca angajatorul sa nu riste anularea deciziei de concediere.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>