Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Tinerii dezavantajati vor beneficia de locuri de munca la stat. Care sunt conditiile

20 /Iun2017
Tags: tineri defavorizati locuri de muncaministerul munciilocuri de munca 2017

Vesti bune pentru tinerii defavorizati care intampina dificultati in a-si gasi un loc de munca in sectorul privat. Statul roman se implica si doreste sa ii ajute pe acestia sa se integreze pe piata muncii.

Programul de Guvernare, la sectiunea Sanse reale pentru tineri,face referire la Implementarea programului Garantia pentru Tineret (numar de tineri potentiali beneficiari 400.000 cu varste intre 16 si 26 de ani, sursa de finantare  Programul  Operational  Capital  Uman,  implementare  20172020).  

Printre  masurile  propuse  se numara si programele de tip "Pasarela": locurile de munca din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajati pentru a dobandi "abilitati transferabile" in joburile din sectorul privat.


Integrarea tinerilor pe piata fortei de munca ramane o provocare. In 2015, somajul in randul tinerilor a scazut la 22%, dar se situeaza in continuare putin peste media UE. Proportia tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare este cu mult peste media UE (17 % fata de 12 %). Totodata, desi in scadere, rata persoanelor expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala inregistrata in 2014 in Romania a fost una dintre cele mai mari din UE (40 %).

In ciuda tendintei de scadere a ratei persoanelor expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala, un numar mai mare de persoane se confrunta cu o saracie monetara, in contextul cresterii inegalitatilor si al unui impact limitat al transferurilor sociale asupra reducerii saraciei. Mai mult, activarea persoanelor care beneficiaza de prestatii sociale este scazuta, copiii institutionalizati fiind expusi unui risc mai ridicat de saracie.


Integrarea tinerilor dezvantajati pe piata muncii depinde de existenta unor locuri de munca adecvate necesitatilor  acestora, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale propune prezentul proiect de act normativ care are scopul de a activa autoritatile publice de la nivel local in procesul de integrare pe piata muncii a tinerilor dezavantajati, atribuind in mod exclusiv un numar de locuri de munca din sectorul public de la nivel local tinerilor dezavantajati, pe o perioada determinata de 24 de luni, facilitand astfel de acumulare de experiente si competente care vor putea fi ulterior valorificate pe locuri de munca din sectorul privat.


Tinerii care pot beneficia de aceste prevederi trebuie sa indeplineasca o serie de conditii


- tinerii  dezavantajati care vor beneficia de prevederile  prezentului  act  normativ -sunt persoanele  cu  varsta cuprinsa intre 16 - 26 ani care nu au o vechime in munca mai mare de 12 luni si se afla in una din urmatoarele
situatii: se  afla  in  sistemul  de  protectie  a  copilului  sau  provine  din  acest  sistem,  sau are  copil/copii  in intretinere;

- integrarea  tinerilor  dezavantajati  pe  piata  muncii  prin  crearea  de  oportunitati  de  angajare  pe  perioada
determinatade 24 de luni in sectorul public la nivel local;

- consolidarea competentelor si abilitatilor profesionale pentru adaptarea la cerintele practice si exigentele
locului de munca in vederea integrarii in munca;

- dobandirea de experienta si vechime in munca;

- dobandirea de vechime in specialitate, dupa caz;

- stimularea incluziunii sociale;

- responsabilizarea comunitatii locale si a autoritatilor publice de la nivel local;

Atribuirea unui numar de 10.000 de locuri de munca vacante la nivelul autoritatilor publice de la nivel local in  mod  exclusiv tinerilor dezavantajati  definiti  conform  prevederilor  prezentului  act  normativ, conform  unei proceduri de recrutare simplificate.

Prin proiectul de act normativ se urmareste garantarea unui nivel adecvat de protectie a tinerilor  dezavantajati, pentru a dobandi abilitati transferabile pentru locurile de munca din sectorul privat.


Sursa: Ministerul Muncii si Justitiei Sociale

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Tinerii dezavantajati vor beneficia de locuri de munca la stat. Care sunt conditiile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".