Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ziua Mondiala a SSM. Anul trecut, accidentele de munca au scazut cu 25% fata de anul precedent

29 /Apr2021
Ziua Mondiala a SSM. Anul trecut, accidentele de munca au scazut cu 25% fata de anul precedent
Tags: inspectia munciiziua mondiala ssm 28 apriliesistem ssm flexibilsecuritate si sanatate in munca

Cu ocazia Zilei internationale a securitatii si sanatatii in munca, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspectia Muncii, a amintit ca numarul total de accidente de munca a scazut anul trecut cu aproximativ 25% comparativ cu 2019.

"La nivelul Romaniei, in anul 2020 s-a constatat o scadere a numarului total de accidente de munca fata de anul 2019 cu aproximativ 25% (4.375 in 2020 fata de 5.822 in anul 2019). O descrestere accentuata au avut-o si accidentele mortale (143 in 2020 fata de 261 in anul 2019). Evolutia negativa a accidentelor de munca a fost determinata, evident, in primul rand de modificarile aduse de pandemia COVID-19, de la amenintarea imediata a dobandirii virusului, pana la pierderea de locuri de munca pe scara larga in sectoare cheie, inchiderea afacerilor, restrictii privind mobilitatea si calatoriile aeriene, carantina, inchiderea scolilor si altele. Aceste schimbari rapide ca raspuns la pandemie au condus la cresterea somajului, scaderea programului de lucru si forme nesigure de angajare pentru multi lucratori", afirmat Dantes, potrivit unui comunicat al Inspectiei Muncii.



De asemenea, a fost amintit faptul ca masurile luate au fost intocmai ca cele luate la nivel international: masuri tehnice care tin de ventilatie, bariere fizice, utilizarea de benzi de marcare pe podea, sisteme de separare a cailor de acces etc, dar si masuri organizatorice, respectiv telemunca, intruniri online, distantarea fizica, evaluarea riscului, instruirea si informarea lucratorilor, flexibilizarea programului de lucru etc.

De asemenea, au fost introduse  mastile, manusile si alte echipamente individuale de protectie, curatarea suprafetelor si masuri de igiena, masuri/proceduri in cazul lucratorilor cu simptome sau testati pozitiv.

In fiecare an, la data de 28 aprilie, Organizatia Internationala a Muncii sarbatoreste Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca pentru a promova prevenirea accidentelor si a bolilor profesionale la nivel mondial, reprezentand totodata o campanie de sensibilizare menita sa focalizeze atentia internationala asupra tendintelor emergente in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor si deceselor legate de munca. 


Deviza anuntata de Organizatia Internationala a Muncii pentru Ziua internationala a securitatii si sanatatii in munca pentru anul 2021 este "Anticipati, pregatiti si raspundeti la criza: Investiti acum in rezilienta sistemelor de SSM".

Totodata, institutia atrage atentia asupra faptului ca pana la 20-30 % din cazurile de COVID-19 pot fi atribuite expunerii de la locul de munca in unele tari si 14 % din totalul infectarilor au fost ale lucratorilor din sanatate.

De asemenea, potrivit comunicatului, masurile de atenuare a raspandirii virusului au introdus alte riscuri, cum ar fi riscurile chimice, determinate de utilizarea frecventa a solutiilor de curatenie si dezinfectie. Trecerea la noi forme de aranjamente de munca, precum raspandirea pe scara larga a telemuncii, a prezentat multe oportunitati pentru lucratori, dar si potentiale riscuri de SSM, in special, riscuri psihosociale si de violenta.

“ Aceasta criza a evidentiat necesitatea de a avea un sistem de SSM solid si flexibil, care sa poata face fata viitoarelor urgente si provocarilor acestora si sa protejeze securitatea si sanatatea lucratorilor - sprijinind, in acelasi timp, supravietuirea si continuitatea activitatii intreprinderilor”, a transmis Inspectia Muncii.
 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ziua Mondiala a SSM. Anul trecut, accidentele de munca au scazut cu 25% fata de anul precedent":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".