Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Instruirea periodica a salariatilor - cat dureaza si in ce CONDITII se realizeaza

29 /Dec2022
Instruirea periodica a salariatilor - cat dureaza si in ce CONDITII se realizeaza
Tags: instruire periodica salariatiinstruire ssm salariatihg nr. 1425/2006

"Cat trebuie sa dureze instruirea periodica a angajatilor si la ce interval de timp se face?"

• Tip societate: S.A.


• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: constructii masini

Raspunsul specialistilor: 

Aspecte privind instruirea periodica a salariatilor in domeniul sanatatii si securitatii in munca sunt prevazute in Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, referitor la durata instruirii, aceasta este prevazuta la art. 80^1 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1425/2006 si nu trebuie sa fie mai mica de 1 ora:

Art. 80^1 Durata instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre cele 3 faze prevazute la art. 77 si pentru instruirea periodica efectuata suplimentar celei programate prevazuta la art. 98, nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, datat si aprobat de catre angajator.

Angajatii dvs. cunosc ce obligatii au pe linie SSM?

ITM-ul controleaza foarte strict acest lucru si aplica amenzi de pana la 8.000 de lei!

Va oferim MODELE DE TESTE adaptate cerintelor sectorului dvs. de activitate - Puteti dovedi pe loc inspectorilor ca v-ati verificat angajatii pe linie SSM, detalii AICI >>>

Referitor la intervalul de timp la care se face instruirea periodica, reglementarea se regaseste la art. 96 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1425/2006:

Art. 96 alin. (2) Intervalul dintre doua instruiri periodice si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 8, in functie de conditiile locului de munca si/sau postului de lucru.
Art. 96 alin. (2^1) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni”.

Art. 96 alin. (3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.

In concluzie, conform prevederilor legale mentionate, durata instruirii este de cel putin 1 ora, iar instruirea personalului se face la un interval de maxim 6 luni, cu exceptia personalului tehnico-administrativ in cazul caruia intervalul este de maxim 12 luni."

Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Instruirea periodica a salariatilor - cat dureaza si in ce CONDITII se realizeaza":
Rating:

Nota: 4.71 din 5 din 12 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".