Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Instruirea periodica la distanta. Completarea fiselor individuale de instruire SSM

23 /Iun2020
Tags: instruire ssminstruire sulegea 319/2006arhivare materiale instruiresef serviciu intern

Un sef-serviciu intern prevenire si protectie la o companie cu 1.400 angajati doreste sa stie daca pe perioada lucrului la domiciliu care s-a extins de catre angajator, in conditiile prevenirii raspandirii SARS-Cov-2, chiar daca instruirea periodica a fost efectuata la distanta, prin informare cu materiale de instruire specifice prevenirii imbolnavirii cu Sars-Cov-2, instructiuni proprii pentru lucrul de acasa, testare anual suplimentara privind metode de prevenire Sars-Cov-2, trebuie ca fisele individuale de instruire SSM si SU sa fie totusi completate si semnate la acest moment, sau daca acest lucru poate fi realizat dupa revenirea angajatilor la locul de munca.

Dovada instruirii salariatilor la acest moment este testarea semnata in format electronic si arhivata de catre fiecare conducator al locului de munca pentru echipa sa, precum si emailul transmis cu toate materialele de instruire.

Raspunsul specialistului:

Intr-adevar, legislatia in domeniul securitatii si sanatatii in munca si in special Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare sunt depasite de evolutia tehnologica si de noile modalitati de organizare a muncii (telemunca si munca la domiciliu).

Situatia este valabila si in situatia in care societatea foloseste dispersia teritoriala a salariatilor utilizand aplicatii informatice de comunicare cu acestia (agenti de vanzari, soferi care desfasoara operatiuni de transport intracomunitare pe perioade lungi etc.).

Inspectia Muncii a sesizat aceste aspecte si a facut propuneri pentru modificarea actelor normative in sensul de a se implementa si alte modalitati de efectuare a instruirilor prin intermediul testarilor online, disponibile pe platforme e-learning dedicate, dar, deocamdata, fara ecou.

Actualmente, art. 81 din Normele metodologice precizeaza ca rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza, in mod obligatoriu, in fisa de instruire individuala. Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.

Totusi, in conformitate cu art. 20 din Legea nr. 319/2006, angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului. 

In acest sens, se poate demonstra, in contestarea unei eventuale amenzi primite din partea vreunui inspector de munca zelos, ca sunt ca si dovezi de efectuare a instruirii salariatilor, testarea semnata in format electronic si arhivata de catre fiecare conducator al locului de munca pentru echipa sa, precum si emailul transmis cu toate materialele de instruire.

Ca si recomandare, pentru perioada pandemiei sunt suficiente arhivarea materialelor de instruire si a testarilor de catre fiecare conducator de loc de munca (sef ierarhic superior), consemnarea materialului de instruire transmis prin mail, in fisele de instruire individuala, urmand ca acestea sa fie semnate la intoarcerea salariatilor la locurile de munca organizate de angajator.

Raspuns oferit de specialistii PortalSSM.ro >>
Pentru consultanta specializata si spete similare va recomandam PortalSSM.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Instruirea periodica la distanta. Completarea fiselor individuale de instruire SSM":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".