Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Europa digitala: securitate cibernetica, supercalculatoare si inteligenta artificiala. Cum vor arata locurile de munca?

07 /Iun2018
Tags: inteligenta artificialadomeniul digitalsecuritate cibernetica

Comisia Europeana a propus crearea primului program Europa digitala si efectuarea de investitii in valoare de 9,2 miliarde euro in vederea alinierii urmatorului buget pe termen lung al UE (2021-2027) la provocarile tot mai mari din domeniul digital.

Prin adoptarea Strategiei privind piata unica digitala, am instituit un cadru de reglementare adaptat erei digitale. Pe langa aceasta strategie, trebuie sa se asigure finantare si investitii la fel de ambitioase in programul Europa digitala pentru imbunatatirea competitivitatii internationale a UE, precum si pentru dezvoltarea si consolidarea capacitatilor digitale strategice ale Europei. Aceste capacitati-cheie vizeaza calculul de inalta performanta, inteligenta artificiala, securitatea cibernetica si competentele digitale avansate, asigurandu-se utilizarea pe scara larga si accesibilitatea acestora in toate sectoarele economiei si ale societatii, atat de catre intreprinderi, cat si de catre sectorul public.

Andrus Ansip, vicepresedinte pentru piata unica digitala, a declarat: „Piata unica digitala ofera cadrul juridic necesar pentru ca cetatenii si intreprinderile sa beneficieze pe deplin de transformarea digitala. Scopul nostru a fost sa propunem un buget al UE care sa fie adaptat provocarilor viitoare: transformarea digitala este luata in considerare in toate propunerile, de la transporturi, energie si agricultura la asistenta medicala si cultura. Pentru a consolida aceasta abordare, propunem astazi sporirea investitiilor in inteligenta artificiala, calculul de inalta performanta, securitatea cibernetica, competentele si guvernarea electronica – toate identificate de liderii UE ca domenii-cheie pentru competitivitatea viitoare a UE.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitala si societate digitala, a precizat: „Primul program digital paneuropean reprezinta un pas important in consolidarea pozitiei de lider mondial detinuta de Europa in ceea ce priveste transformarea digitala. Vom investi in capacitati digitale strategice, cum ar fi inteligenta artificiala, calculul de inalta performanta si securitatea cibernetica, si, ca in cazul tuturor initiativelor noastre digitale, vom acorda un loc central cetatenilor europeni in cadrul programului. Unul dintre principalii piloni ai programului consta in investitii care sa le permita cetatenilor nostri sa dobandeasca competentele digitale avansate de care au nevoie pentru a avea acces la cele mai recente tehnologii digitale si a le utiliza in mod corespunzator.”

Propunerea Comisiei vizeaza cinci domenii:

    Supercalculatoare: Se vor acorda 2,7 miliarde euro pentru finantarea de proiecte in vederea dezvoltarii si consolidarii facilitatilor de calcul de inalta performanta si de prelucrare a datelor in Europa, lucru care este esential pentru dezvoltarea a numeroase domenii – de la asistenta medicala si energia din surse regenerabile pana la siguranta auto si securitatea cibernetica.

Aceasta finantare va asigura astfel o utilizare mai eficace si mai larga a calculului de inalta performanta, atat in sectorul public, cat si in cel privat, inclusiv la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii. Programul Europa digitala va avea ca obiectiv sa dezvolte o infrastructura de talie internationala in materie de supercalculatoare si de prelucrare a datelor, care sa fie dotata cu capacitati exascale (un miliard de miliarde sau 1018 calcule pe secunda) pana in exercitiul financiar 2022/2023, precum si cu capacitati post-exascale pana in exercitiul financiar 2026/2027, astfel incat UE sa dispuna de propriile resurse independente si competitive in materie de tehnologii, sa atinga excelenta in materie de aplicatii si sa extinda disponibilitatea si utilizarea calculului de inalta performanta. Initiativele planificate se vor baza pe strategia europeana privind supercalculatoarele, care va ajuta UE sa avanseze in numeroase domenii, de la asistenta medicala si energia din surse regenerabile pana la siguranta vehiculelor si securitatea cibernetica.

    Inteligenta artificiala: Sunt prevazute 2,5 miliarde euro pentru favorizarea raspandirii inteligentei artificiale in intreaga economie si societate europeana. Acest buget se bazeaza pe abordarea europeana privind inteligenta artificiala, prezentata la 25 aprilie 2018: scopul este stimularea investitiilor pentru valorificarea la maximum a inteligentei artificiale, tinandu-se cont in acelasi timp de transformarile socioeconomice pe care le cauzeaza aceasta si asigurandu-se un cadru etic si juridic adecvat.

Programul Europa digitala va facilita accesul autoritatilor publice si al intreprinderilor, in special al celor de mici dimensiuni, la instalatiile de testare si experimentare a inteligentei artificiale in statele membre, in timp ce consolidarea investitiilor in cercetare si inovare in cadrul programului Orizont Europa ii va permite UE sa se mentina in prima linie in ceea ce priveste progresele stiintifice si tehnologice in materie de inteligenta artificiala. Comisia propune crearea unor „biblioteci europene” comune de algoritmi care sa fie accesibile tuturor, cu ajutorul careia sectorul public si sectorul privat sa identifice si sa achizitioneze solutia cea mai adecvata pentru nevoile lor. La nivelul intregii Uniuni se vor crea platforme deschise si se va acorda acces la spatii de date industriale pentru inteligenta artificiala in cadrul centrelor de inovare digitala, care vor oferi instalatii de testare si informatii intreprinderilor mici si inovatorilor de la nivel local.

    Securitate cibernetica si incredere: Se vor investi 2 miliarde euro in protejarea economiei digitale, a societatii si a democratiilor Uniunii prin promovarea apararii cibernetice si a sectorului securitatii cibernetice din UE, prin finantarea de echipamente si infrastructura de ultima generatie in domeniul securitatii cibernetice, precum si prin sprijinirea dezvoltarii competentelor si a cunostintelor necesare. Propunerea se bazeaza pe o gama larga de masuri privind securitatea cibernetica prezentate in septembrie 2017, precum si pe primul act legislativ adoptat la nivelul UE privind securitatea cibernetica, care a intrat in vigoare in mai 2018.

    Competente digitale: Prin alocarea unei sume de 700 de milioane euro se va garanta ca forta de munca actuala si viitoare va avea posibilitatea de a dobandi cu usurinta competente digitale avansate prin cursuri de formare si stagii de pregatire la locul de munca pe termen lung si pe termen scurt, indiferent de statul membru de resedinta al participantilor. In cadrul programului Europa digitala, centrele de inovare digitala vor desfasura programe specifice menite sa ajute intreprinderile mici si mijlocii si administratiile publice sa ia masurile necesare pentru ca personalul lor sa dobandeasca competentele avansate necesare pentru a putea avea acces la noile posibilitati pe care le ofera calculul de inalta performanta, inteligenta artificiala si securitatea cibernetica.


   Asigurarea utilizarii pe scara larga a tehnologiilor digitale la nivelul intregii economii si societati: Prin alocarea a 1,3 miliarde euro se va asigura transformarea digitala a administratiei publice si a serviciilor publice si interoperabilitatea acestora in Uniunea Europeana si se va facilita accesul la tehnologii si know-how pentru toate intreprinderile, in special pentru IMM-uri. Centrele de inovare digitala vor avea rolul de „ghisee unice” pentru intreprinderile mici si mijlocii si administratiile publice, oferind acces la expertiza tehnologica si la facilitati de experimentare, precum si consiliere pentru o mai buna evaluare a interesului economic al proiectelor de transformare digitala. Va fi sustinuta o retea de centre de inovare digitala, asigurandu-se cea mai mare acoperire geografica posibila in intreaga Europa. Centrele de inovare digitala reprezinta la ora actuala unul dintre principalele elemente ale strategiei de digitalizare a industriei europene.

 

Sursa: europa.eu

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Europa digitala: securitate cibernetica, supercalculatoare si inteligenta artificiala. Cum vor arata locurile de munca?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".