Raspunsul specialistului:
Conform art. 33 din Decretu 195/2020 institutiile si autoritatile publice centrale si locale, autoritatile administrative autonome, regiile autonome, societatile si companiile nationale si societatile la care statul ori o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, societatile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada starii de urgenta, munca la domiciliu sau in regim de telemunca, prin act unilateral al angajatorului.
Asadar, pe perioada starii de urgenta angajatorul poate modifica unilateral locul muncii la domiciliu sau prin clauza de telemunca.
In Revisal se modifica tipul de contract individual de munca, fie in contract individual de munca cu clauza de telemunca, fie in contract individual de munca la domiciliu in functie de situatie.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Conform art. 4 alin. (2) din HG 905/2017privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. d) -g) se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.
La art. 3 alin. (2) lit. e) este prevazut tipul de contract individual de munca asa incat inregistrarea in Revisal se face cel tarziu in ziua anterioara zilei in care salariatul incepe prestarea activitatii in regim de telemunca/munca la domiciliu.
Asadar, chiar daca modificarea este unilaterala prin decizia angajatorului, fara a mai fi necesar acordul salariatului, trasmiterea acestei modificari in Revisal este obligatorie. Nu exista o modificarea de derogare pe durata starii de urgenta a HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro