Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Demisie conditionata de restituirea unei parti din salariu. Ce clauza este corecta in contract?

07 /Ian2021
Demisie conditionata de restituirea unei parti din salariu. Ce clauza este corecta in contract?
Tags: demisierestituire parte salariuclauza demisiecheltuieli formare profesionala

“Angajatorul doreste sa majoreze salariul de baza al angajatilor. Pentru aceasta va incheia un act aditional cu modificarea elementului SALARIU, dar in acelasi timp doreste si includerea unei clauze ca aceasta majorare (diferenta intre salariu initil si cel modificat) sa fi restituita in cazul in care salariatul va solicita incetarea CIM in 24 de luni de la incheierea actului aditional.”. In ce masura este corecta aceasta clauza privind restituirea diferentei de salariu in situatia incetarii CIM in cele 24 de luni de la incheierea actului aditional? Sub ce forma ar putea fi introdusa?

Raspunsul specialistului:

Codul muncii reglementeaza doar obligarea salariatului de a restitui cheltuielile cu formarea sa profesionala suportate de angajator daca demisioneaza anterior perioadei in care s-a obligat prin act aditional sa nu demisioneze. In acest caz trebuie sa aiba loc o formare profesionala a salariatilor cu privire la care angajatorul a suportat niste cheltuieli, iar salariatul sa se fi obligat prin act aditional sa nu demisioneze o perioada expres mentionata.

Salariatul nu se poate obliga prin contract individual de munca/act aditional sa restituie angajatorului o parte din salariu in cazul in care si-ar da demisia anterior unei anume date stabilite cu angajatorul. nu isi dea demisia avand in vedere principiul libertatii muncii reglementat de art. 3 din Codul muncii. 

Inserarea unei clauze in contractul individual de munca prin care salariatul s-ar obliga sa nu demisoneze constituie o incalcare a principiului libertatii muncii salariatul avand dreptul sa demisioneze oricand doreste fara a putea sa fie obligat sa restituie angajatorului o parte din salariu.

Conform art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.


Prin urmare, o clauza prin care salariatul s-ar obliga sa nu demisioneze sub sanctiunea suportarii cheltuielilor efectuate de angajator pentru angajare ar fi o clauza nula intrucat salariatul ar renunta la un drept al sau recunoscut de lege, acela de a demisiona oricand fara sanctiuni pecuniare. O astfel de clauza ar putea atrage raspunderea contraventionala a angajatorului in baza art. 260 alin. (1) lit. d) din Codul muncii (amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei).

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Demisie conditionata de restituirea unei parti din salariu. Ce clauza este corecta in contract?":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".