Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Lipsa stagiu de cotizare. Rolul adeverintei eliberate de medic. Se depune la FNUASS?

07 /Mai2020
Tags: lipsa stagiu cotizareadeverinta medicconcediu medical

In urma modificarii procedurii de eliberare a concediilor medicale, adeverinta eliberata de medic care va fi introdusa in calcul pentru justificarea zilelor de incapacitate de munca pentru care nu indeplinesc stagiul de cotizare CAS se depune la FNUASS impreuna cu concediile medicale?

Raspunsul specialistului:Conform art. 34 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatat pentru cazurile in care nu este indeplinita conditia privind stagiul de asigurare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificarisi completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarilesi completarile ulterioare, beneficiaza de o adeverinta medicala eliberata de catre medicul curant, in vederea justificarii absentei de la locul de munca. 

Modelul adeverintei este stabilit de catre medicii curanti, dar acesta trebuie sa contina si informatiile minimale privind perioada necesara recomandata de repaus, codul de diagnostic, precum si parafa.

Astfel, aceasta adeverinta se acorda pentru justificarea absentelor salariatului de la locul de munca si nu exista motiv pentru a fi depusa la casa de sanatate. Adeverinta atesta incapacitatea temporara de munca a salariatului care nu are stagiu de cotizare si nu beneficiaza de concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.

In baza ei se motiveaza absentele salariatului, dar perioada respectiva nu reprezinta o perioada de concediu medical.


Prin urmare, adeverinta nu se depune la casa de sanatate.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Lipsa stagiu de cotizare. Rolul adeverintei eliberate de medic. Se depune la FNUASS?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".