Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modificari majore in Codul Muncii: repausul saptamanal obligatoriu va fi redus, iar programul de lucru poate fi stabilit cu salariatul!

28 /Sep2023
Modificari majore in Codul Muncii: repausul saptamanal obligatoriu va fi redus, iar programul de lucru poate fi stabilit cu salariatul!
Tags: modificari majore in codul munciirepaus saptamanalconcediu neintrerupt de 10 zile

Un nou proiect de lege, depus recent la Senat pentru dezbatere, are in vedere modificarea Codului Muncii.

Concret, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003-Codul Muncii a fost inaintata catre Senat, iar cei care au realizat proiectul sunt senatori si deputati neafiliati sau membrii AUR.

In expunerea de motive a propunerii de lege mai sus mentionate, realizatorii motiveaza urmatoarele aspecte:

"Prevederile Codului Muncii trebuie sa aiba o stabilitate dar, in acelasi timp, nu e mai putin adevarat ca, la momentul oportun, el trebuie adaptat noilor realitati. In prezent, Codul Muncii ofera protectie angajatilor dar nu se poate spune ca raspunde intocmai si nevoilor angajatorilor. Locurile de munca exista in masura in care exista angajatori care le creeaza, prin propriile investitii. Pentru dezvoltarea afacerilor existente, pentru a incuraja deschiderea de noi afaceri, pe Ianga fiscalitatea atractiva, Codul Muncii trebuie sa ajute, nu sa genereze blocaje.

(...)

Cu referire la compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite (art. din Codul Muncii), perioada de 90 de zile in care se poate realiza aceasta compensare este neadaptata realitatilor actuale. In special, in anumite sectoare de activitate, pentru activitati care se desfasoara preponderent in anumite sezoane, respectiv care depind de clima, aceasta perioada nu este una propice pentru salariati. (...)

Articolul 135 din Codui Muncii precizeaza ca: "salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive". Aceasta obligatie aduce blocaje in activitatea unor salariati care ar dori sa lucreze suplimentar.


(...)

Un alt aspect adus in atentie este obligativitatea celor 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt (in cazul concediului anual). Fiecare lucrator trebuie sa aiba libertatea de a-si programa concediul functie de cum doreste, chiar si numai cate 3 zile neintrerupte, atat timp cat concediul este agreat/programat cu angajatorul. Masura celor 10 zile de concediu neintrerupt nu aduce beneficii, in anumite situatii, nici angajatorilor dar nici angajatilor. Directiva 200318810E privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru nu impune un numar minim de zile consecutive de concediu."


SCHIMBARI PRECONIZARE IN CODUL MUNCII

"Pentru a incuraja flexibilitatea muncii in cazul contractelor de timp de munca partial — angajatorii sa poata stabili de comun acord cu angajatii programul de lucru pe termen scurt.

Un angajator (companie privata) nu poate avea acces la informatii privind salariatul (in contextul prevederilor legale privind protectia datelor cu caracter personal si a celor privind confidentialitatea). Ii este imposibil angajatorului sa verifice detalii precum norma de munca/programul din alte contracte individuale de munca ale angajatului (...)

...programul de lucru sa se poata schimba in timp...lista completa a MODIFICARILOR o puteti citi pe legislatiamuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modificari majore in Codul Muncii: repausul saptamanal obligatoriu va fi redus, iar programul de lucru poate fi stabilit cu salariatul!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".