Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Repausul saptamanal. Ce elemente includem la calculul orelor consecutive?

30 /Sep2020
Repausul saptamanal. Ce elemente includem la calculul orelor consecutive?
Tags: repaus saptamanal48 ore consecutive repaus saptamanalregulament intern

In cadrul unei firme, un salariat lucreaza doua zile de sambate pe luna (5 ore), astfel ca stabilim cum se calculeaza cele 48 ore consecutive si ce elemente includem pentru un calcul corect.

Raspunsul specialistului:

La art. 137 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare este reglementat repausul saptamanal care este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (alin. (1) al art. 137).

Din aceasta prevedere legala observam ca sunt luate in considerare doua elemente: faptul ca acest repaus saptamanal reprezinta 48 de ore consecutive si faptul ca aceste 48 de ore consecutive reprezinta 2 zile intregi (sambata si duminica ca regula generala).

Tot Codul muncii prevede, la art. 137 alin. (2), ca in situatia in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Avand in vedere aceasta prevedere legala, care face trimitere la acordarea unor zile de repaus saptamanal, apreciem ca stabilirea noului repaus saptamanal se face cu respectarea regulilor prevazute la art. 137 alin. (1), respectiv 48 de ore consecutive, repartizate in 2 zile, dar care nu mai sunt sambata si duminica, ci pot fi, de exemplu, duminica si luni. Astfel zilelele de repaus saptamanal sunt zile intregi, calendaristice, stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern si nu fractiuni de zile adunate astfel incat sa se ajunga la 48 de ore consecutive.

In aceste conditii opinia noastra este ca, in situatia in care salariatul de afla la munca in ziua de sambata - care in mod normal este zi de repaus saptamanal, prin regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca trebuie sa stabliti alte doua zile alocate pentru repausul saptamanal (care sa reprezinte 48 de ore consecutive).

Daca aceste zile ar fi duminica si luni, rezulta ca salariatul revine la munca marti.

 

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Repausul saptamanal. Ce elemente includem la calculul orelor consecutive?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".