Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariat in ture si concediu medical pentru zile de repaus saptamanal. Cum se face pontajul?

27 /Mar2020
Tags: salariat in tureconcediu medicalrepaus saptamanal

In analiza urmatoare, un angajat al societatii cu program de lucru in ture a lucrat in zilele de weekend, repausul saptamanal fiind astfel planificat in saptamana urmatoare, respectiv in zilele de luni si marti. Ulterior angajatul prezinta certificat medical emis pentru zilele de luni si marti. Pentru zilele de concediu medical din zilele de repaus saptamanal planificat luni si marti, angajatul trebuie platit cu indemnizatie de concediu medical sau trebuie platit in regim normal? Cum se face pontajul: in concediu medical sau in repaus saptamanal? Repausul saptamanal se decaleaza si se acorda dupa terminarea concediului medical?

Raspunsul specialistului:



Indemnizatia de concediu medical se calculeaza pentru alte zile lucratoaredecat cele luni-vineri doar in situatia in care in contractul de munca sunt prevazute alte doua zile libere decatsambata si duminica pentru repausul saptamanal. Spre exemplu cand in contractul individual de munca se prevede ca repausul este marti si miercuri iar ziele de sambata si duminica sunt lucratoare. Aceasta intrucat, alin.(9) al articolului 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 se refera la prevederile referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca. Desi textul se refera la contractele colective de munca apreciem ca se pot avea in vedere si zilele lucratoare stabilite astfel prin contractele individuale de munca. Prin urmare, daca salariatii au in contractele de munca prevazute alte zile libere decatsambata si duminica se vor plati zilele de sambata si duminica din perioada concediului medical ca zile lucratoare.

In situatia in care, nu sunt prevazute alte zile libere prin contractul de munca dar salariatii muncesc in zilele de sambata si duminica pentru ca tura lor are loc in aceste zile apreciem ca nu sunt aplicabile dispozitiile alin. (9) al articolului 10. In aceasta situatie, zilele lucratoare pentru plata indemnizatiei de concediu medical consideram ca sunt de luni pana vineri.
Cu alte cuvinte consideram ca doar in situatia in care in contractul individual de munca este mentionat ca salariatul are liber, spre exemplu in zilele de marti si miercuri in loc de samabata si duminica, zilele de martisi miercuri sunt considerate zile de nelucratoare din punct de vedere al acordarii indemnizatiei medicale.

In situatia expusa intelegem ca zilele de luni si marti nu sunt zile de repaus saptamanal permanente preavzute in contractul individual sau colectiv de munca iar salariatul presteaza activitate in tura avand repaus saptamanal in functie de cum ii vine tura. Ca atare, zilele de luni si marti vor fi platite cu indemnizatie medicala. Zilele de repaus saptamanal nu se decaleaza.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariat in ture si concediu medical pentru zile de repaus saptamanal. Cum se face pontajul?":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 38 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2020-11-12 09:36:10

Buna ziua! Lucrez in ture și am fost o zi la serviciu schimb de noapte 12 ore a doua zi din luna .A treia zi am intrat in concediu medical și medicul de familie mi-a cerut graficul la ture. In grafic aveam uneori câte trei libere și medicul m-a reprogramat pentru un nou concediu după aceste zile (după 5 zile acordate de concediu sau 10 zile)Când mi-a făcut pontajul nu mi-a plătit zilele libere pe motiva ca nu trebuia sa duc graficul și ca trebuia sa ma prezint la munca in liberele din grafic pentru ca nu am continuitate. Cum trebuia de fapt procedat ?

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".